RS

Plaća građevinara i radnika u trgovini ni za 35 posto potrošačke korpe

radnici

Najviše prosječne neto zarade u decembru su isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja

Prosječna plaća u decembru u Republici Srpskoj (RS) od 891 KM pokrivala je potrošačku korpu za četvoročlanu porodicu sa svega 47,10 posto, podaci su entitetskog Saveza sindikata.

Najviše prosječne neto zarade u decembru su isplaćene u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.413 KM i bile su veće za 2,47 posto u odnosu na novembarsku plaću, a najniže u umjetnosti, zabavi i rekreaciji, svega 611 KM.

Sindikalci su izračunali da su niske prosjećne plaće primili i radnici zaposleni u administrativnim, pomoćnim i uslužnim djelatnostima, kao i u građevinarstvu i to u iznosu od 625 KM.

Zarada radnika u trgovini i ugostiteljstvu iznosila je 660 KM, te u oblasti saobraćaja i skladištenja 690 KM.

– Navedene plaće pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,30 do 36,47 posto – ukazuju iz Saveza sindikata.

Ukupne potrošačke cijene u decembru u odnosu na novembar 2018. godine bile su manje za 0,3 posto, a najviše je pojeftinila odjeća i obuća – 4,6 posto.

Porodice u tom bh.entitetu su i u decembru najviše novca trošile su za nabavku prehrane – 691,10 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,45 KM te za tekuće održavanje domaćinstva 105,95 KM.

Odjeća i obuća koštala je 138,97 KM, higijena i njega zdravlja 89,70 KM, prijevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,38 KM.

Iz navedenih podataka, u Sindikatu smatraju da je u RS potrebno što prije potpisati opći i granske kolektivne ugovore, te povećati plaće i poboljšati životni standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage.

-U fokusu aktivnosti u ovoj godini treba biti donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu, Zakona u posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti RS, Zakona o inspekcijama RS, Zakona o mobingu RS, te izrada Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS – navode iz Sindikata.