Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski arhiv Sarajevo

Izložba “Staro Sarajevo iz kolekcije Koste Mandića”

izlozba

Izložba je posvećena jubileju 70 godina od osnivanja značajnih ustanova kulture u gradu Sarajevu, Javne ustanove Historijski arhiv Sarajevo (1948-2019) i Javne ustanove Muzej Sarajeva (1949-2019)

Despića kuća depadans Muzeja Sarajeva i Historijski arhiv Sarajevo ugostit će danas izložbu o starom Sarajevu autora Igora Radovanovića (Muzej Sarajeva) i Saše Beltrama (Historijski arhiv Sarajevo) koju su nazvali “Staro Sarajevo iz kolekcije Koste Mandića”.

Zahvaljujući toj postavci posjetitelji će imati priliku pogledati kako je Sarajevo izgledalo nekad i usporediti s današnjim izgledom prijestolnice Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz Muzeja Sarajeva.

Izložba je posvećena jubileju 70 godina od osnivanja značajnih ustanova kulture u gradu Sarajevu, Javne ustanove Historijski arhiv Sarajevo (1948-2019) i Javne ustanove Muzej Sarajeva (1949-2019).

Postavka je primjer dobre, profesionalne i višedecenijske saradnje dviju sarajevskih kulturnih institucija jer fotografije i dokumenti koji će biti predstavljeni na izložbi prikupio je Kosta Mandić, a sačuvane su u zbirkama upravo te dvije institucije.

Fotografije, koje nisu do sada izlagane u jedinstvenom formatu, donose svakodnevnicu grada, izgled ulica, trgova i ljudi u ruhu jednog vremena odnosno prikazuju kako je Sarajevo izgledalo u periodu između dva svjetska rata.

Kosta Mandić je rodom iz Zenice, po struci je pravnik, a tokom svog radnog vijeka prije Drugog svjetskog rata bio je zaposlen u Gradskom poglavarstvu grada Sarajeva kao činovnik. Iz njegove bogate kolekcije izložba prikazuje život i razvoj u grada Sarajevu prije Drugog svjetskog rata.