Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Po svim pokazateljima u ZDK prednjače Visoko, Tešanj, Maglaj i Zenica

zenica

Skupština Privredne komore Zeničko dobojskog kantona je na posljednjoj sjednici usvojila set zaključaka čiji je cilj poboljšanje privredne slike i općih uslova privređivanja.

“Među njima,kao prioritetne izdvaja se neophodnost poduzimanja aktivnosti na prevenciji šteta od poplava, donošenje Zakona o šumama u Federaciji BiH, reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede, te izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda”,izjavio je na pres konferenciji Šefkija Botonjić, predsjednik Komore.

“Upravljanje šumskih resursom trebalo bi pripasti Federaciji BiH,dok bi se gospodarenje prenijelo na niže nivoe, kantona i lokalne zajednice”, kazao je Botonjić.

Privredna komora ZDK očekuje od nadležnih u vlasti i porezne olakšice i poticaje,te obrazovanje u skladu sa potrebama tržišta rada.

Prema podacima kojima raspolaže Privredna komora Zeničko dobojskog kantona,u prošloj godini na području ovog Kantona zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 1,5 posto, dok je u Federaciji BiH rast iznosio 2,2 posto.

Privreda ZDK je u 2015. godini ostvarila izvoz vrijedan milijardu i 647 miliona maraka, što je smanjenje od 2,4 posto u odnosu na rezultate iz ranije godine.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 102,4 posto i takođe je manja nego godinu dana ranije,a najznačanije zemlje partneri su Hrvatska, Njemačka, Srbija, Italija i Slovenija.

Po najvažnijim privrednim pokazateljima u ZDK prednjače općine Visoko, Tešanj, Maglaj i Zenica.

Stopa nezaposlenosti u ZDK krajem 2015. godine iznosila je 49,2 posto, a prosječna neto plata iznosila je 725 maraka i među najnižim je u Federaciji BiH.