Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Skenderija

Počeli “Sarajevo Wood Days 5” o aktuelnim temama iz šumarstva i drvne industrije

sarajevo wood days
Foto: Fena

Konferencija je okupila predstavnike kompanija, institucija vlasti i investitore te da će na štandu Klastera na Sajmu bh. privrede biti održani B2B susreti

Na dvodnevnoj međunarodnoj drvno-tehnološkoj konferenciji “Sarajevo Wood Days 5” koja je otvorena danas u sarajevskom Centru Skenderija obrađivat će se najnovije teme iz oblasti šumarstva i drvne industrije.

Dinko Mujkić, predsjednik Drvnog klastera “Namještaj i drvo”, koji organizuje ovu konferenciju, izjavio je da će biti održano ukupno pet panela – Drvna industrija i šumarstvo, Sajmovi, Dizajn, Arhitektura i Obnovljivi izvori energije.

Pojasnio je da je konferencija okupila predstavnike kompanija, institucija vlasti i investitore te da će na štandu Klastera na Sajmu bh. privrede biti održani B2B susreti.

sarajevo wood days
Foto: Fena

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je da je vrlo važno održavati skupove poput ovog na kojim ljudi iz BiH i regije razmjenjuju iskustva, posebno kad je u pitanju sektor drvne industrije koji je u BiH skoro čitav izvozno orijentisan.

Naveo je da bi se bh. kompanije u budućem poslovanju trebale fokusirati na proizvodnju visokokvalitetnog i eksluzivnog namješataja, umjesto na masovnu proizvodnju.

Direktor Agencije za promociju izvoza Vanjskotrgovinske komore BiH Enes Ališković izrazio je očekivanje da će konferencija kroz brojne diskusije i zaključke ukazati na izazove i prilike koji su pred drvnom industrijom u BiH.

Izvršni direktor kompanije Nigos iz Srbije Miljan Nikolić rekao je da BiH je od početka njihovog poslovanja, prije 32 godine, bila jedno od glavnih izvoznih tržišta za njihove sušare za drvo i da su pripremili nove informacije za partnere o novinama na planu energetske efikasnosti njihovih proizvoda.

Konferencija je organizovana u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji zajednički sufinansiraju Evropska unija i Vlada Njemačke.