Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novalić i drugi

Prvostepena presuda za nabavku respiratora sporna i za Tužilaštvo i za odbranu

fadil novalic sud bih
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Tužilac Džermin Pašić naveo je da je Sud BiH izrekao blage kazne optuženima i napravio “svojevrsni kompromis” jer su optuženi u vrijeme izricanja prvostepene presude bili na visokim političkim funkcijama

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) saslušalo je 2. novembra žalbe na prvostepenu presudu u vezi s nabavkom respiratora, koje su iznijeli Tužilaštvo BiH i odbrana bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića, te Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, piše Radio Slobodna Evropa.

Novalić, Solak i Hodžić su 5. aprila 2023. godine osuđeni na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura).

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, a vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Šta se navodi u žalbama?

Tužilac Džermin Pašić naveo je da je Sud BiH izrekao blage kazne optuženima i napravio “svojevrsni kompromis” jer su optuženi u vrijeme izricanja prvostepene presude bili na visokim političkim funkcijama.

Istaknuo je da je prvostepena presuda neadekvatno obrazložena u oslobađajućem dijelu te da je Sud BiH propustio utvrditi da li je bivša ministrica financija Jelka Miličević znala šta se nabavlja za 10,5 miliona maraka kada je potpisala isplatu.

Dodao je da je Sud na osnovu pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja izveo pogrešan zaključak i oslobodio optužene za krivično djelo udruživanje za krivično djelo pranje novca.

Advokatica Vasvija Vidović, braniteljica bivšeg entitetskog premijera Novalića, također je istaknula da je nezadovoljna prvostepenom presudom, ističući da je nedovoljno obrazložena i “u mnogim dijelovima kontradiktorna”.

Obrazložila je to time da prvostepeno vijeće, kako je kazala, nije objasnilo za koje radnje su optuženi oslobođeni te je zatražila oslobađajuću presudu za Novalića.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela “pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga”, a Novalić i za primanje nagrade.

Hodžićeva firma “Srebrena malina” je osuđena za raspolaganje nezakonito stečenom imovinom, te kažnjena sa 200.000 maraka (100 000 eura). Hodžiću i njegovoj firmi je naloženo i oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka.

Istom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi Jelka Miličević, bivša federalna ministrica finansija.

Uvezeni respiratori su bili precijenjeni a nisu bili iskoristivi za tretman težih pacijenata na intenzivnoj njezi, navedeno je u presudi.