Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlasti u problemu

Počeo najveći eksperiment u historiji javnog prijevoza u Njemačkoj, rezultat je – haos

Mask requirement in public transport.
Mask requirement in public transport. Munich S-Bahn. On the platform, passengers with face masks and masks get into a train - all wearing masks. Mouth and nose protection, face mask, mask, OEPNV, public transport, local transport, MVG, metro.

Naime, zbog sve većih cijena goriva uslijed sankcija protiv Rusije ova njemačka vlada upustila se u najveći eksperiment u historiji transporta zemlje

Protekli produženi vikend, s obzirom na to da je u ponedjeljak bio Dan duhova koji je u Njemačkoj neradni, slovio je kao test za željeznički promet nakon uvođenja karte od devet eura, piše Deutsche Welle. Rezultat: haos.

Naime, zbog sve većih cijena goriva uslijed sankcija protiv Rusije ova njemačka vlada upustila se u najveći eksperiment u historiji transporta zemlje: od početka juna  je za regionalne vozobe uvela mjesečnu kartu za samo 9 eura. To će naravno koštati: iz državne blagajne će samo za mjesece juni, juli i august u tu svrhu otići 2.5 milijardi eura.

Ove karte ne vrijede za brze međugradske vozove ICE, ali i regionalnim vozovima “koji stanu kod svake kante” se zapravo može prijeći čitava Njemačka uzduž i poprijeko – ako ima vremena.

Haos za vikend

U željezničkom prometu je tokom proteklog vikenda očito bilo mnogo više smetnji nego inače. Bio je ovo naime prvi vikend nakon što je u Njemačkoj uvedena karta od devet eura, zahvaljujući kojoj putnici mogu koristiti regionalne vlakove širom Njemačke. Svaki dan je bilo oko 400 preopterećenih vlakova u cijeloj zemlji.

Velika popunjenost imala je za posljedicu da putnici nisu mogli ući u voz ili je bilo nemoguće da uđu s biciklom.

“Svugdje u Njemačkoj peroni i vozovi bili su puni, u nekoliko slučajeva prenatrpani vozovi morali su biti ispražnjeni”, rekao je Damde, potpredsjednik Općeg radničkog vijeća DB Regio.

Veliki stres za željezničko osoblje

Ukupno je dnevno bilo oko 700 informacija o prenatrpanosti, problemima s putnicima ili smetnjama u radnom centru, rekao je Damde. To je znatno više nego tokom prosječnog vikenda, a također više nego na vikend tokom Dana duhova prije izbijanja epidemije korone. Do fizičkih napada na željezničko osoblje, od čega se strahovalo, nije došlo, rekao je Damde, ali i dodao da je bilo verbalnih napada. Ogromna potreba za dodatnim osobljem dovela je do hiljadu prekovremenih sati, i to samo u ponedjeljak.

Do većeg angažmana osoblja dovela je i činjenica da mnogi putnici bez iskustva u željezničkom prometu nisu mogli pronaći put na peronima ili na velikim stanicama.

“Ukupno gledano, putnicima je bila potrebna znatno veća pomoć nego inače. To uključuje i činjenicu da mnogi ljudi koji dugo nisu putovali vlakom nisu znali da su maske i dalje obvezne u javnom prijevozu”, rekao je Damde.

Do problema je došlo iako je Njemačka željeznica za potrebe regionalnog prometa prije uvođenja karte od devet eura dnevno na raspolaganje stavila više od 60.000 dodatnih mjesta i više od 50 dodatnih vozova.

“Predvidjeli smo ovaj haos”

Nerazumijevanje pak dolazi iz Sindikata njemačke policije (DPolG): “Predvidjeli smo upravo ovaj haos, morate živjeti u političkom balonu da ga ne vidite!” rekao je za list Bild šef DPolG-a Rainer Wendt.

No njemačka vlada i dalje brani ovu ideju, čiji je cilj pomoći građanima uslijed povećanja cijena goriva i potaknuti ih na veće korištenje željeznice.

Kancelar Olaf Scholz je protekli vikend proveo privatno na otoku Sylt, potvrdio je njegov glasnogovornik za Bild. Iako je sam doduše došao službenim automobilom, kako je rekao njegov glasnogovornik, bio je sretan kada je vidio brojne izletnike tokom praznika, kao zbog toga što je veliki broj njih koristio kartu od devet eura.