Globus

ukrajinski predsjednik

Zelenski govorio o “knjizi krvnika” i poručio: Čeka nas najteža zima ikada

08/06/2022

"Sljedeće sedmice bit će pokrenuta posebna publikacija, 'Knjiga krvnika', sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske", rekao je Zelenskij u videoporuci

Ukrajina će pokrenuti “knjigu krvnika”, sistem prikupljanja dokaza o ratnim zločinima za koje Kijev tvrdi da su počinjeni tijekom ruske okupacije, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajinski tužitelji tvrde da su zabilježili više od 12.000 ratnih zločina za koje je osumnjičeno više od 600 osoba otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

“Sljedeće sedmice bit će pokrenuta posebna publikacija, ‘Knjiga krvnika’, sistem kojim će se prikupljati podaci o ratnim zločinima, zločincima iz ruske vojske”, rekao je Zelenski u videoporuci.

Napomenuo je da će to biti ključni element u njegovu zahtjevu da se pozove na odgovornost ruske vojnike koji su, kako navode ukrajinske vlasti, počinili ubistva, silovanja i pljačke.

“To su konkretne činjenice o konkretnim pojedincima krivim za konkretne okrutne zločine protiv Ukrajinaca”, rekao je Zelenski, navodeći kijevsko predgrađe Buču gdje su, kako tvrde istražitelji, pronađeni dokazi o masovnim smaknućima.

Rusija tvrdi da je učinila sve kako bi izbjegla gađanje civila u “posebnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. Ruski dužnosnici odbacili su snimke događaja u Buči kao “laž” ukrajinskih vlasti nakon što su ruske snage napustile taj grad krajem marta.

Najavio najtežu zimu ikada

Sljedeća zima bit će vrlo teška za Ukrajince, upozorio je još Zelenskij tokom svog novog noćnog obraćanja.

“U sadašnjoj situaciji zbog pojačane agresije ovo će doista biti najteža zima svih godina nezavisnosti”, rekao je.

Zelenski je dodao da je na sastanku s vladinim dužnosnicima i predstavnicima najvećih državnih energetskih firmi razgovarao o “uspostavljanju sjedišta za pripremu za sljedeću sezonu grijanja”.

“U ovom trenutku svoj plin i ugljen nećemo prodavati u inostranstvo. Sva domaća proizvodnja bit će usmjerena na unutarnje potrebe naših građana”, kazao je.

Izjavio je i kako će “u svjetlu povijesnog pristupa Ukrajine jedinstvenoj energetskoj mreži Evrope biti moguće smanjiti rusku potrošnju energije u susjednim zemljama i povećati ukrajinsku zaradu u stranoj valuti”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.