Biznis

Ponirak - Vraca

Početak radova na probijanju tunela Zenica

06/12/2019

Europska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na koridoru 5c

Početak radova na poddionici koridora 5c Ponirak – Vraca, čime će zvanično početi radovi na probijanju sjevernog portala tunela Zenica, bit će obilježen na svečanosti u ponedjeljak, 9. decembra, u 12 sati na gradilištu tunela Zenica, mjesto Ponirak.

Tom prilikom će se obratiti direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predstavnica EIB-a za BiH Sandrine Friscia, direktorica EBRD-a za infrastrukturu Evrope Susan Goeransson, šef Izaslanstva EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, najavili su iz Autocesta FBiH.

Europska unija sufinansirat će projekt izgradnje dvije poddionice na koridoru 5c (Ponirak – Vraca/tunel Zenica i tunel Zenica – Donja Gračanica) s 31 milion eura bespovratnih sredstava, uz zajam EIB-a, EBRD-a, kao i sredstava koje je osigurala Bosna i Hercegovina.

Izgradnjom tih poddionica bit će omogućen bolji pristup manjim gradovima, poboljšanje bh. turističke rute i unaprjeđenje trgovinskih tokova između zemalja regije što će pozitivno utjecati na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.