Počinje anketa o radnoj snazi u BiH

nezaposleni-biro

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, od ponedjeljka, 10. aprila, počinje provoditi dvanaestu anketu o radnoj snazi u BiH.

Anketa će se provoditi na prostoru cijele Bosne i Hercegovine do 23. aprila na reprezentativnom uzorku od 10.629 slučajno odabranih domaćinstava.

Anketiranje će raditi anketno osoblje akreditirano od Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS.

Svrha Ankete o radnoj snazi je da se, u skladu sa metodološkim pravilima i načelima Međunarodne organizacije rada (ILO) i metodološkim preporukama Evropskog statističkog ureda (EUROSTAT), dobiju podaci o osnovnim radnim karakteristikama stanovništva u Bosni i Hercegovini i uradi procjena ukupne radne snage.

Podaci o ukupnom broju zaposlenih i nezaposlenih osoba iz administrativnih izvora i ankete o radnoj snazi razlikuju se i nisu uporedivi, zbog različitog metodološkog pristupa.

Administrativni izvori obuhvataju broj zaposlenih u pravnim subjektima, obrtu i srodnim djelatnostima i broj registrovanih nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje.

Anketom o radnoj snazi obuhvaćene su i registrovane i one osobe koje se zvanično vode kao nezaposlene ili neaktivne, ali obavljaju povremene i privremene poslove i za te poslove primaju plaću (kao što su: samozaposleni u poljoprivredi, neplaćeni pomažući članovi domaćinstva, zaposleni po ugovoru o djelu, privremeno ili povremeno zaposleni i zaposleni u neformalnoj ekonomiji).

Broj nezaposlenih dobijen putem ankete o radnoj snazi je jedini međunarodno uporedivi indikator nezaposlenosti u BiH.

Statističke institucije Bosne i Hercegovine garantuju da će, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, da će ispitanici ostati potpuno anonimni i mole građane za aktivnu saradnju u realizaciji ove važne aktivnosti, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.