Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić na summitu u Istanbulu: BiH potrebna podrška svih

mladen ivanic – mostar

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratio se danas učesnicima 20. evroazijskog ekonomskog summita u Istanbulu.

Ivanić je govorio o globalnim političkim pitanjima, ali i o izazovima s kojima se suočava BiH na unutrašnjem planu.

– Osim globalnih, BiH ima i svoje interne izazove. Ipak, 22 godine poslije rata primjećuje se značajan napredak i BiH je vjerovatno jedan od najuspješnijih primjera mirovne intervencije međunarodne zajednice – rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH, na summitu, čiji je ovogodišnji naziv “Humanost na raskršću”.

Ivanić je naglasio da je BiH potrebna podrška svih i to ne da se o BiH stalno govori kao o problemu i da tema razgovora bude isklјučivo rješavanje tog problema, već da i sama ravnopravno učestvuje u rješavanju regionalnih pitanja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH osvrnuo se i na dešavanja na svjetskoj političkoj sceni, Brexit, ulogu nove američke administracije, kao i ulogu Rusije koja nastoji da obezbijedi sigurnost u svom okruženju.

– Postavlјa se pitanje kako da se postave male zemlјe u ovim uslovima. Moderni svijet je pun izazova – sigurnost, migranti, nedovolјni kapaciteti za individualno rješavanje ovih problema. Zato nam je potrebna zajednička aktivnost – rekao je Ivanić.

Tokom dvodnevnog summita u Istanbulu razgovarat će se i o temama kao što su održiva energija, telekomunikacije, razvoj transporta, problemi s kojima se susreće Evropska unija…

Na summitu učestvuju i predsjednici Makedonije i Albanije, zamjenik premijera Turske Mehmet Şimşek, visoki predstavnik UN-a za Savez civilizacija Nassir Abdulaziz Al-Nasser, brojni ministri i predstavnici poslovne zajednice.

Iz BiH summitu u Istanbulu prisustvuju i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar civilnih poslova Adil Osmanović, kao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.