Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podrinjke o poslu i tradiciji: Zajedno možemo uspjeti i poboljšati život

aa_picture_20151031_6673579_web

Žene iz podrinjskih mjesta nastoje živjeti od vlastitog rada, a pretežno su posvećene poljoprivredi. Iako su mogućnosti na ovom području ograničene, Bošnjakinje i Srpkinje su se udružile i ističu da samo zajedničkim snagama, ne mareći za ime, naciju i vjeru, mogu postići mnogo više.

U okviru projekta ˝Prelo˝, kojeg su napisale žene iz Konjević Polja, predstavile su rezultate svog rada, proizvode od vune, kao i tradicionalna jela karakteristična za mjesta iz kojih dolaze.

aa_picture_20151031_6673580_web

˝Cilj je spojiti kulturu i običaje i animirati što više žena, da se uključe i da ne sjede u kući, nego da se pokrenu i rade ono što mogu. Nastojimo ekonomski osnažiti žene na selu, odakle mladi odlaze i gdje je finansijska situacija teška. Mi koje radimo i bavimo se poljoprivredom, zajedno možemo uspjeti˝, izjavila je Tamara Cvetković, koordinatorica projekta ˝Ispletimo zajedno˝.

Ifeta Mejremić, koja je u proteklom ratu preživjela podrinjska stradanja, a među prvima se vratila u Đugum kod Konjević Polja, gdje je sa sestrom pokrenula farmu pilića, kazala je da su organizirale sijelo, kako bi očuvale tradiciju i mlađima iz Bratunca, Srebrenice, Milića i Kravice pokazale kakva su jela pravile njihove nene i bake.

˝Želimo pokazati šta nas spaja i koje su naše sličnosti, a koje različitosti. Napravile smo tradicionalna jela, a u pripremi smo koristile voće, povrće, žitarice i meso koje smo same proizvele. Žene su nekad, kad im neko dođe u goste, u rernu peći stavljale krompir i tikvu, a razgovor je tekao dok su se spremala jela˝, navela je Mejremić.

aa_picture_20151031_6673581_web

Pokazujući hranu na trpezi, Mejremić je naročito istaknula važnost proje, odnosno kukuruze, koja je brojnim građanima ˝u ratu spasila život, da ne bi umrli od gladi˝.

˝Imamo pitu gušu, koja se pravi od ćurećeg mesa. Zatim, tu je naša pita steranijica sa piletinom, keške od pšenice i pilećeg mesa, onda kliza, odnosno slatko jelo od pekmeza i domaćih jabuka. Nezaobilazna je i tikva pečena u pekmezu, kao i različite vrste pita, domaći pšenični hljeb ispod sača, te baklava˝, navodi Merjemić u razgovoru za AA i prisjeća se djetinjstva kada su se, zbog neimaštine, djeca radovala četvrtini gurabije sa kockom šećera koju su dobivala od starijih žena, a dijelila sa braćom i sestrama.

Sve što na svojim njivama proizvedu vlastitim trudom, žene prodaju, najčešće u svom komšiluku.

aa_picture_20151031_6673582_web

˝Ovo što pletemo je za prodaju, kao i pekmez i sirće. Cijedimo i pravimo sok od svojih jabuka, koje su neprskane i zdrave. Sok košta tri KM˝, navela je Mejremić , ponosno pokazujući šta su vrijedne ženske ruke pripremile i najavljujući uskoro još jedno ovakvo druženje, koje bi se trebalo održati u Srebrenici sredinom idućeg mjeseca.

Željana Pjevalica iz bratunačkog Udruženja ˝Priroda˝ poručila je da ˝žene mogu utjecati na političke okolnosti, u smislu poboljšanja života ljudi na ovim prostorima˝.

˝Mi smo iz Bratunca, one su iz Konjević Polja, a sarađujemo duži niz godina. Neću da govorim o nekim nacionalnim pripadnostima, jer to nije bitno. Važno je da mi zajedno radimo i sarađujemo, a svi okupljamo žene različite nacionalnosti, dobi i obrazovanja. Svaka žena jedna od druge može nešto novo naučiti˝, zaključila je Pjevalica.