Biznis

Šangaj

Pogledajte šta su Kinezi napravili za samo 10 mjeseci (VIDEO)

20/10/2019

Radovi su počeli početkom godine, a Kinezi su u manje od godine dana (10 mjeseci) tvornicu podigli iz temelja

Kineska tvornica Tesle u Šangaju, u kojoj će se proizvoditi električni automobili Tesla Model 3 i Model Y, u četvrtak je puštena u pogon. Osebujni američki milijarder i osnivač kompanije Tesla Elon Musk za tvornicu u okolici Šangaja investirat će dvije milijarde dolara. Uključuje to izgradnju pogona i koncesiju na 50 godina.

Radovi na Teslinoj tvornici, prikladnog imena Gigafactory 3, veličine 86.5 hektara (870 hiljada kvadratnih metara), počeli su početkom godine, a Kinezi su u manje od godine dana (10 mjeseci) tvornicu podigli iz temelja. To je jedna od najvećih tvornica automobila na svijetu, izuzev pogona Hyundaija i Volkswagena. Gotovo je dvostruko veća od pogona Tesle u Kaliforniji.

U prvoj fazi projekta Musk cilja na proizvodnju 250 hiljada automobila godišnje, a u narednim godinama proizvodnja bi se trebala popeti na 500 hiljada Tesla Modela 3 i Modela Y godišnje u šangajskoj tvornici.

Kineski plan je do 2040. godine imati 160 miliona električnih vozila na svojim cestama. Inače, Gigafactory 3 će biti prvi automobilski pogon u Kini koji je u vlasništvu stranca, Amerikanca, a za Muska prva tvornica Tesle izvan granica SAD-a. Usprkos investiciji od dvije milijarde dolara, očekuje se da će na ovaj način Musk izbjeći visoke carine nametnute na izvoz automobila iz SAD-a u Kinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.