Biznis

KUIP-a KS

Pojačane kontrole kantonalnih inspektora tokom Dana državnosti BiH

23/11/2021

Iz KUIP-a KS podsjećaju da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije

U skladu s odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo će tokom predstojećeg državnog praznika – Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će četvrtak, 25. novembar biti radni dan.

– Planom nadzora tog dana biće obuhvaćene trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada – kazala je Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Iz KUIP-a KS podsjećaju da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije.

Zakon o radu propisuje kazne samo u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravne, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorne osobe u pravnim subjektima i za poslodavca-fizičku osobu. Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika.

Brdarić je istakla da će osim toga, do kraja sedmice sanitarni i tržišno-turistički inspektori, svako iz svoje nadležnosti, pojačano vršiti kontrole u svim tržnim centrima i mjestima masovnog okupljanja u Kantonu Sarajevo, a u kontekstu najavljenih velikih rasprodaja posljednjeg petka u novembru, poznatijeg kao “Black Friday”.

– Poseban fokus svakako će biti na kontroli uspostavljanja i poštivanja higijensko-epidemioloških mjera, te s obzirom na iskustva prethodne godine pozivamo privredne subjekte, odnosno organizatore navedenog događaja, da pravovremeno osiguraju poštivanje donesenih mjera, a građane da ih se pridržavaju, kako očekivana masovna okupljanja ne bi dovela do pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo – poručili su iz KUIP-a KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.