Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Pokrenuta web stranica o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima

09/02/2017

Konsultantska kuća “Enova” iz Sarajeva, u saradnji s organizacijom Habitat for Humanity iz Bratislave, uz financijsku pomoć USAID-a, pokrenula je web stranicu o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima, s fokusom na kolektivno stanovanje.

Na stranici www.topaodom.ba dostupne su korisne i praktične informacije o mjerama za efikasnije korištenje energije u zgradama, važnosti energetske efikasnosti, savjeti za udruge stanara, kako donijeti odluku o mjerama energetske efikasnosti, zakonske odredbe, izvori i načini financiranja, proces nabavke i izvođenje projekta. Web stranica također sadrži i korisne kontakte, te novosti iz oblasti energetske efikasnosti za domaćinstva.

– Kako bismo podijelili iskustvo stečeno na osnovu kontakata s mnogim zainteresiranim stranama kako na nivou BiH tako i na europskom nivou, odlučili smo se za pokretanje odgovarajuće web stranice za poticanje dalje razmjene iskustava između svih relevantnih aktera u stambenoj energetskoj efikasnosti. Web stranica će savjetima etažnih vlasnika, kao i drugim interesnim stranama, nuditi praktične informacije kako započeti s implementacijom određenih mjera energetske efikasnosti, rekao je vlasnik konsultantske kuće “Enova” Fethi Silajdžić.

Kada je riječ o kolektivnom stanovanju, 85 posto zgrada u BiH nije adekvatno izolirano, a one građene prije 1970. godine nemaju nikakvu izolaciju. Stanje dodatno pogoršava nedostatak značajnijih ulaganja u održavanje ovih objekata u toku zadnjih 30 godina. U takvim stambenim zgradama energija se praktički baca, dok domaćistva zimi izdvajaju čak i do 40 posto ukupnih primanja za grijanje, što je znatno više od granice energetskog siromaštva (10 posto izdvajanja). Neefikasno korištenje energije u kombinaciji s trendom stalnog rasta cijena energenata sve više opterećuje domaćinstva, naročito ona s niskim primanjima.

Dva dominantna i usko povezana problema s kojima se svijet danas suočava su, s jedne strane nedostatak i nesigurnost u snabdijevanju energijom i s druge strane zagađenje okoline i klimatske promjene, kao posljedica prekomjerne potrošnje energije. Jedan od načina da se negativni uticaji smanje, te da se pozitivno utiče na održivi razvoj, jeste efikasno korištenje energije, saopćeno je iz konsultantske kuće “Enova”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.