Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pokrenuto 457 stečaja i likvidacija firmi u BiH

stecaj3333

U BiH je u prva tri mjeseca ove godine pokrenuto 457 postupaka stečaja i likvidacija firmi, od čega njih 346 u FBiH i 111 u RS, što je prema podacima kompanije LRC Inženjering iz Sarajeva za 26 pokrenutih postupaka stečaja i likvidacija manje u odnosu isti period 2016., pišu Poslovne novine.

Po riječima rukovodioca pravne službe LRC Inženjering Sabine Mašović, u prvom kvartalu 2017. otvoreno je 55 stečaja i 184 likvidacije, što je za pet postupaka stečaja i 29 likvidacija manje u odnosu na isti period 2016. Istovremeno, iz registra pravnih lica u prva tri mjeseca 2017. izbrisano je 158 firmi, što je za 22 manje u odnosu na prvi kvartal 2016.

Također, u prva tri mjeseca 2017. zaključena su 63 stečaja i 109 likvidacionih postupaka, što je za 32 stečaja više i 15 likvidacija firmi manje u odnosu na prvi kvartal 2016.

Među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih stečajnih postupaka na prvom mjestu je Tuzlanski kanton, zatim Banjalučka regija, a slijede Kanton Sarajevo, Dobojska i Trebinjska regija, a djelatnosti koje najviše idu u stečaj su nespecijalizirana trgovina na veliko, cestovni prijevoz robe, hoteli i sličan smještaj, trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo, kao i trgovina na veliko voćem i povrćem.

– Došlo je do promjene u trendu, jer je Tuzlanski kanton izbio na prvo mjesto po broju otvorenih i zaključenih stečaja, ispred Kantona Sarajevo koji je do sada prednjačio na tom planu i po kvartalnim i po godišnjim obračunima. Pretpostavljamo da su razlog tome niže sudske takse u TK, pa su samim tim niži i troškovi stečaja i likvidacija – kaže Mašović.

Kanton Sarajevo ostao je na prvom mjestu među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih likvidacionih postupaka, a potom slijede Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton.

Prvih 19 firmi u kojima je otvoren ili zaključen stečajni postupak i otvoren ili zaključen likvidacioni postupak imaju ukupan prijavljeni prihod u iznosu 31.802.235 KM.

– Čak šest od tih 19 firmi brisano je iz sudskog registra, među kojima je i Vino-Župa iz Istočnog Sarajeva, M-Pack Sarajevo, ZNSM-BLK iz Bosanskog Broda i JP Kakanj-Sport. Sigurno najzvučnije ime na ovoj listi je Hewlet-Packard d.o.o. Sarajevo, s obzirom na to da je jedan od vodećih svjetskih brendova u prodaji računarske opreme, štampača i sl. Osim nastupanja pravnih posljedica brisanja iz registara preduzeća, ovim je direktno pogođen i veliki broj zaposlenih u tim firmama – istakla je Mašović, pišu Poslovne novine.