Biznis

Predviđa se sumorna božićna sezona

Police trgovina prepune su neprodane robe, na skladištima ogromne količine

20/09/2022
Foto: Pixabay

“Cijene obično rastu u ovo doba godine kako se približava špica božićne sezone, no još nema naznaka da će se to dogoditi” i ove godine, objavio je TAC Index

Globalni logistički divovi, uključujući FedEx i Cathay Pacific Airways, predviđaju sumornu božićnu sezonu, u očekivanju slabije praznične potrošnje u uvjetima visoke inflacije i posustale gospodarske aktivnosti.

Njihove prognoze odražavaju snažan pritisak poskupljenja hrane, goriva i troškova stanovanja na građane širom svijeta. Čak i rastrošniji kineski potrošači stežu kaiš u uvjetima strogih mjera suzbijanja širenja koronavirusne zaraze koje su snažno pritisnule gospodarstvo, ističe Reuters.

FedEx je ovih dana povukao prognozu poslovanja, objavljenu prije samo tri mjeseca, upozorivši da je posustajanje globalne potražnje intenzivirano krajem augusta i da će biti još izraženije u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Sezona božićnih praznika obično je vrlo intenzivna za zračni prijevoz tereta i za špeditere koji prevoze najnovije modele pametnih telefona, igračaka i odjeće iz tvornica u Aziji u SAD i Evropu.

Zapadni trgovci na malo, uključujući Costco Wholesale Group i Macy’s, priznali su da su im police prepune neprodane robe, što pokazuje da su krivo procijenili potražnju i da će vjerovatno biti oprezniji pri obnavljanju zaliha.

“Puno poslujemo s Costcom, Walmartom, Targetom i oni nam otvoreno kažu da trenutno nemaju mjesta ni za što”, rekao je Jonathan Chitayat, azijski šef Genimex Groupa sa sjedištem u Šangaju, proizvođača široke palete proizvoda, od četki za čišćenje do opreme za vježbanje.

“U prvoj polovini godine nabavljali su puno robe kako bi doskočili problemima s nepredvidivom opskrbom iz Kine, a onda je potražnja pala, pa jednostavno imaju na skladištu ogromnu količinu robe”, dodao je.

Hongkonški avioprijevoznik Cathay Pacific Airways upozorio je da bi ovogodišnja sezona najintenzivnijeg prijevoza tereta pred blagdane mogla biti slabija od prošlogodišnje zbog inflacije i strogih kineskih mjera suzbijanja koronavirusne zaraze.

Prijevoznik sa sjedištem u Francuskoj CMA CGM ističe da slaba potražnja zauzdava potražnju za prijevozom i pritišće cijene dostave.

Odražavajući pad potražnje, troškovi prijevoza prekookeanskim kontejnerskim brodovima iz Azije na zapadnu obalu SAD-a pale su za gotovo tri četvrtine od početka godine, na najniži nivo od maja 2020., prema podacima platformi za rezervacije Freightos Group.

U prvoj sedmici septembra obim zračnog prijevoza tereta pao je na globalnom nivou 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema WorldACD Market Data, koji pokazuju da još nema jasnih znakova oporavka.

Baltički indeks zračnog prijevoza tereta, temeljen na podacima TAC-a, pao je gotovo 40 posto u usporedbi s rekordnim vrijednostima iz decembra prošle godine, na vrhuncu pandemijske potrošnje.

“Cijene obično rastu u ovo doba godine kako se približava špica božićne sezone, no još nema naznaka da će se to dogoditi” i ove godine, objavio je TAC Index u ažuriranim sedmičnim podacima za tržište prijevoza tereta.

Komentari

Autor: Poslovni.hr/HINA

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.