Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Upitna i sjetva

Poljoprivreda u Posavini na koljenima: Ostat ćemo gladni

sjetva-FTV (1)

Iako se na sve strane govori o potrebi za povećanjem domaće proizvodnje i prijetećoj nestašici hrane, svako daljnje poskupljenje odražava se negativno na domaću proizvodnju

Predstavnici odžačkih poljoprivrednika ove sedmice su bili na sastanku u Federalnom parlamentu i Ministarstvu poljoprivrede, gdje su prezentirali stanje pred proljetnu sjetvu i zatražili hitnu tematsku sjednicu i da se ublaže posljedice neodgovornosti prema domaćoj proizvodnji koje prijete nedostatkom hrane na tržištu, objavio je portal Federalne TV.

Vremenske prilike izazvane naglim padom temperature zraka zaustavit će prijevremenu vegetaciju te će se povoljno odraziti na ovogodišnju ljetinu. Sve ostalo zasad ne ide u prilog poljoprivrednicima.

„Upravo je ovdje u toku zatvaranje zimske brazde što znači pripreme za sjetvu. Sve ćemo svoje odraditi no upitno je da li ćemo zasijat'“, kaže Jure Kopačević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Žito.

„Ponovo apeliramo nadležnim organima da se pomogne građanstvu, znači nemamo hrane nema nigdje više ništa. Ovo što imao u mlinovima to je za sedam do deset dana. Ne postoji hrane da je više igdje možeš kupiti, znači ostat ćemo gladni“, poručuje Senad Hadžidedić, poljoprivrednik iz Odžaka.

Iako se na sve strane govori o potrebi za povećanjem domaće proizvodnje i prijetećoj nestašici hrane, svako daljnje poskupljenje odražava se negativno na domaću proizvodnju.

„Veća su ulaganja u hranu i potrošnja nego što se može prirast junetine ostvarit“, rekao je Željko Stanić, poljoprivrednik iz Pruda.

„Ja sam imao osamnaest krmača sad sam na šest smanjio, znači tovilište sam faktički zatvorio jer na dvije marke i nešto ja ne mogu opstajat“, priča za FTV Anto Pušeljić, poljoprivrednik iz Vojskove.

„U mom selu 2014. kada smo imali poplave bilo je 650 muznih krava sad je ostalo neki osamdeset. Ja sa imao lično farmu koja je proizvodila 1200 litara mlijeka. To sam sve rasturio jer ja nisam se mogao uklopiti na ove cijene mlijeka“, kaže Senad Hadžidedić, poljoprovrednik iz Odžaka.

Domaći proizvođači tvrde da će ako se ništa vrlo brzo ne promijeni, uspjeti zasijati za svoje potrebe, a sve drugo je upitno.

„S obzirom da je situacija ovakva mislim da će biti upitna i sjetva i žetva. Žetva će se obaviti ali će biti jako loš prinos, a sjetva jako teško će se obavit, naravno postavlja se pitanje da li će biti i goriva i đubriva“, upozorio je Jure Kopačević, predsjednik Udruge poljoprivrednika Žito.

Uzalud su bili apeli poljoprivrednika da se zaustavi uvoz hrane na štetu domaće proizvodnje, a dolazi vrijeme kada ćemo posljedice toga svi osjetiti.