BiH

Sarajevo

Čović održao sastanak s ambasadorima Quinte i šefom Delegacije EU

11/03/2022

Istaknuo je da je važna implementacija presuda Ustavnog suda BiH te Evropskog suda za ljudska prava i naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje evropskog puta

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je u Sarajevu radni sastanak s ambasadorima država Quinte Michaelom Murphyjem, Matthewom Fieldom, Margret Uebber, Christine Toudic i Marcom di Ruzzom te sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom, saopćio je Sektor Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću pozivajući se na kabinet predsjedavajućeg Doma naroda.

Razgovarano je o trenutnoj političkoj i sigurnosnoj situaciju u BiH i Evropi.

Također je razgovarano o evropskom putu, s naglaskom na hitne izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora, saopćeno je.

Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu kako bi unutarnja politička situacija bila dugoročno stabilizirana na temelju potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sistemu.

Istaknuo je da je važna implementacija presuda Ustavnog suda BiH te Evropskog suda za ljudska prava i naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje evropskog puta.

Oni predstavnici koji zaista odražavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije, kazao je Čović.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima već cijeloj Bosni i Hercegovini.

Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokracijama kojima težimo, kazao je.

Istovremeno je istaknuo kako, uprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Evropskoj uniji i kandidatskom statusu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.