Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

semberija

Poljoprivrednici kažu da su na ivici opstanka, ali odustaju od protesta: “Ljudi, nemamo mi više kome raditi”

poljoprivreda

“Ljudi, nemamo mi više kome raditi, ova će zemlja zapustiti. Protesti se stavljaju na stendbaj aranžman da vidimo kakva je situacija, što ne znači da, ako se suša nastavi i ovakav trend uvoza, vi vidite da zemlje puštaju izvoz, to može još gore da sroza cijenu i pšenice i svega ostalog”, ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice

Poljoprivrednici u Semberiji odustali su od najavljenih protesta, a na redovnoj sjednici Skupštine grada Bijeljina u avgustu biće razmatrano stanje u agraru ovog kraja. Zatražili su donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje i podršku proizvođačima, dodavši da su na ivici opstanka.

“Protesti su za sad stavljeni na stranu, ali daleko od toga da smo zadovoljni trenutnim stanjem u agraru”, istaknuto je nakon sastanka poljoprivrednika u Bijeljini, prenosi BHRT.

“Ljudi, nemamo mi više kome raditi, ova će zemlja zapustiti. Protesti se stavljaju na stendbaj aranžman da vidimo kakva je situacija, što ne znači da, ako se suša nastavi i ovakav trend uvoza, vi vidite da zemlje puštaju izvoz, to može još gore da sroza cijenu i pšenice i svega ostalog”, ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Iako neće biti tematske sjednice, na redovnom zasjedanju gradskog parlamenta u Bijeljini u avgustu biće riječi o stanju u poljoprivredi. Do tada, ratari traže donošenje seta mjera za zaštitu domaće proizvodnje.

“Da povećaju prvo gorivo, da ne bude samo pedeset feninga, da nam pomognu za regresirano gorivo. Nije normalno da od Bijeljine do Brčkog uđe 20 šlepera po 600 komada prasaca i ti tovljači koji su uzeli prasce, uzimaju žitarice iz inostranstva i nemamo kome da prodamo i ono malo što imamo”, kaže poljoprivrednik Goran Spasojević.

Ističu da su na ivici opstanka, a dio njih već je smanjio proizvodnju.

“Evo, jedna flašica sa aromom limuna od 0,25 je skuplja duplo od litre mlijeka, tu matematika i politika ne treba”, navodi Savo Bakajlić.

“Došlo je do toga da je cijena koštanja prevazišla cijenu povrća, povrće ni po minimalnoj cijeni ne može da se proda, velike količine propadaju”, ističe poljoprivrednik Milenko Nikolić.