Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prihvaćena sugestija

Udruženje poslodavaca FBiH najavljuje isplatu pomoći radnicima

novac – marke – Armin Durgut Pixsell
Ilustracija FOTO: Armin Durgut/Pixsell

Ističu kako im je žao što nisu bili u prilici da Vladi Federacije BiH prezentiraju svoja dva prijedloga koji bi na bolji način regulirali to pitanje, ali i da će se ovako potruditi da radnici njihovih kompanija dobiju pomoć u što je moguće većem iznosu.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH navodi kako su Izmjene Pravilnika o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak koje je uradilo Ministarstvo finansija FBiH direktna posljedica njihove intervencije, jer su analizom Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je donijela Vlada FBiH ustanovili da i pored toga što je u njoj navedeno da se ta pomoć ne smatra plaćom u smislu Zakona o radu, da se ipak na iznos pomoći moraju uplatiti porezi i doprinosi.

Iz Udruženja su Feni kazali kako bi to bio porezno nepriznati rashod, što bi za posljedicu imalo da se na taj iznos plati 10 posto poreza na dohodak te da su takvo njihovo mišljenje potvrdili i u Poreznoj upravi Federacije BiH, kao i eksperti koji se bave porezima i doprinosima.

– Drago nam je da je Federalno ministarstvo finansija prihvatilo našu sugestiju, a ona je opet motivirana našom željom da što veći broj radnika bude obuhvaćen ovom pomoći, tako da iznos pomoći koji će radnici primiti bude veći. Kao što se zna u Uredbi Vlade FBiH radi se o preporuci, a ne o obavezi poslodavaca da isplate jednokratnu pomoć tako da će sada najveći broj poslodavaca moći isplatiti pomoć radnicima, a pogotovo zato što će se pomoć moći isplatiti u više obroka – navode iz Udruženje poslodavaca FBiH.

Također ističu kako im je žao što nisu bili u prilici da Vladi Federacije BiH prezentiraju svoja dva prijedloga koji bi na bolji način regulirali to pitanje, ali i da će se ovako potruditi da radnici njihovih kompanija dobiju pomoć u što je moguće većem iznosu.