Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

Metinvest: Rusija pljačka čelik namijenjen Evropi i Velikoj Britaniji

azovstal

On je rekao da su javni izvori i doušnici kompanije javili da se čelik prenosi u Rusiju i prodaje na internim tržištima ili u zemlje Afrike i Azije

Rusija je već ukrala čelika u vrijednosti od 600 miliona dolara (500 miliona funti) iz fabrika i luka u Ukrajini, tvrdi direktor najveće ukrajinske čeličane Metinvest, prenosi AFP.

Kompanija posjeduje fabriku Azovstal koja je bila posljednje uporište ukrajinskih vojnika i civila tokom razaranja grada Mariupolja.

Izvršni direktor Jurij Riženkov izjavio je da se čelik prenosi u Rusiju i dalje prodaje, a neke od pošiljki su bile namijenjene kupcima u Velikoj Britaniji. Kremlj nije dao nikakav komentar na ove optužbe.

Sjedište Metinvesta je u Mariupolju, centru za trgovinu i proizvodnju, koji je nakon skoro tromjesečnog nemilosrdnog napada u maju pao u ruke Rusije.

Riženkov je rekao da je 300 zaposlenih i 200 rodbine zaposlenih ubijeno u napadu na fabriku Azovstal, koja je zajedno sa sestrinskom fabrikom Iljič činila 40 posto ukupne proizvodnje čelika u Ukrajini.

Na hiljade tona čelika platili su evropski kupci, uključujući i neke u Velikoj Britaniji.

On je rekao da su javni izvori i doušnici kompanije javili da se čelik prenosi u Rusiju i prodaje na internim tržištima ili u zemlje Afrike i Azije.

– Ono što oni rade je u suštini pljačka. Oni kradu ne samo naše proizvode, već i neki od tih proizvoda već pripadaju evropskim kupcima. Dakle, u suštini, oni ne kradu samo od nas, oni kradu od Evropskih država također – rekao je Riženkov za BBC.

Naveo je da kompanija dokumentira što je više moguće krađe i da se priprema za buduće sudske postupke.

– U nekom trenutku, Rusi će se suočiti ne samo s međunarodnim sudovima, već i sa krivičnim zakonima. A mi ćemo ih juriti sa svime što imamo – najavio je on.

BBC se obratio ruskom Ministarstvu odbrane za komentar, ali oni nisu odgovorili na ove optužbe.