Eurostat

Porasla industrijska proizvodnja u EU, najveći pad u Hrvatskoj

industrija

Najveći pad industrijske proizvodnje registriran u Hrvatskoj i to od 2,4 posto te Latviji, 1,9 posto

U oktobru 2018. godine sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Evropskoj uniji i europodručju je porasla za 0,2 posto, u odnosu na prethodni mjesec septembar.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja je porasla za 1,3 posto u EU i za 1,2 posto u europodručju, objavio je u srijedu Eurostat.

U Evropskoj uniji je na mjesečnom nivou najviše porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda i to za 0,8 posto, dok je proizvodnja energije, u mjesecu oktobru u odnosu na septembar, pala za 1,4 posto.

Na godišnjem nivou u EU najveći rast proizvodnje je zabilježen opet kod proizvodnje kapitalnih proizvoda i to za 3,3 posto, a najveći pad u proizvodnji energije i to za 1,7 posto.

U eurozoni je na mjesečnom nivou najveći rast zabilježen u proizvodnji kapitalnih proizvoda, za 1,0 posto dok je najveći pad zabilježen kod proizvodnje energije, za 1,7 posto, a na godišnjem nivou se također najviše povećala proizvodnja kapitalnih dobara za 3,7 posto a najviše pala proizvodnja energije i to za 3,1 posto.

Najveći porast industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou je zabilježen u Litvaniji i to za 7,4 posto te Sloveniji za 2,5 posto dok su najveća smanjenja registrirana u Finskoj za 2,6 posto i Grčkoj za 1,5 posto.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, najveći porast industrijske proizvodnje na godišnjem nivou zabilježen je u Litvaniji i to za 9,2 posto zatim u Irskoj za 6,1 posto dok je najveći pad industrijske proizvodnje registriran u Hrvatskoj i to od 2,4 posto te Latviji, 1,9 posto.