Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poreska uprava RS-a utvrdila brojne nepravilnosti kod polovine kontrolisanih

FISKALNI RACUNI

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su, u okviru ranije najavljene akcije pojačanih kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, od 2. do 14. aprila izvršili ukupno 176 kontrola i u 86 slučajeva utvrdili nepravilnosti, što čini skoro polovinu kontrolisanih poreskih obveznika, javlja Anadolu Agency (AA).

“Tokom pojačanih kontrola, inspektori su izdali 89 prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 52.050 KM. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 34 poreska obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Pored toga, inspektori su u okviru ovih kontrola otkrili i dva neprijavljena radnika”, navodi se u saopštenju iz Poreske uprave RS-a.

Poreska uprava RS-a pojačane kontrole vrši u okviru ranije najavljene kampanje “Korak preduzmi, račun uzmi” čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Pored preventivnog djelovanja, pojačan je rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji će i u narednom periodu nastaviti kontrolisati poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

“Naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga”, stoji u saopštenju.

Iz Poreske uprave RS-a pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a građane poziva da prijave slučajeve neizdavanja fiskalnih računa.