Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

više nego prošle godine

Poreska uprava RS za osam mjeseci prikupila više od 1,8 milijardi KM

goran_maricic-fena

I naplata poreza na nekretnine u augustu je zabilježila smanjenje za 19 odsto, jer su pojedine skupštine opština i gradova u RS donijele odluke o nižim stopama poreza na nekretnine za ovu godinu

Poreska uprava Republike Srpske je u osam mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,818 milijardi KM, što je za 214,7 miliona KM ili 13 posto više nego u istom periodu prethodne godine, uz rast naplate u svim segmentima javnih prihoda.

Naplata u spomenutom periodu je za čak 150,7 miliona KM ili devet posto veća nego u istom periodu 2019., koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Kada je u pitanju samo august ove godine, naplata je iznosila 225,7 miliona KM, što je za 18,2 miliona KM ili devet posto više nego u augustu prošle godine. Rast naplate u augustu zabilježili su doprinosi i ostali javni prihodi od 12, odnosno 19 posto u odnosu na august prošle godine. Međutim, direktni porezi su u augustu ove godine naplaćeni u iznosu od 33,2 miliona KM, što je za 5,2 miliona KM ili 13 posto manje nego u augustu prošle godine.

Manja naplata u augustu zabilježena je kod poreza na dohodak, i to za 1,7 miliona KM, prije svega zbog toga što je Vlada RS povećala neoporezivi dio plate sa 500 na 700 KM i na taj način se odrekla dijela prihoda u korist radnika. Osim toga, manja naplata u augustu je zabilježena i kod poreza na dobit, za nešto više od tri miliona KM.

I naplata poreza na nekretnine u augustu je zabilježila smanjenje za 19 odsto, jer su pojedine skupštine opština i gradova u RS donijele odluke o nižim stopama poreza na nekretnine za ovu godinu.

Naplata direktnih poreza je u periodu od januara do augusta ove godine iznosila 337,8 miliona KM, što je za 36,8 miliona maraka ili 12 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Najveći rast naplate ostvaren je kod poreza na dobit, koji je naplaćen u iznosu 169,4 miliona KM, što je za 20,6 miliona KM ili 14 posto više nego u istom periodu prethodne godine. Značajan rast naplate bilježi se i kod poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu 138,6 miliona KM, što je za 10,3 miliona KM ili osam procenata više, saopćeno je iz Poreske uprave RS.