Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

goražde

Porodica Muhović je među najvećim poljoprivrednim proizvođačima u BiH

FNA_142330

Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća

Vrijedna porodica Muhović iz Goražda među najvećim je poljoprivrednim proizvođačima u ovom dijelu BiH.

Na svom imanju u mjestu Gornji Kazagići, Emir i Amina Muhović proizvode tone raznovrsnog povrća.

“Zemlje obrađujemo deset hiljada kvadrata, od toga je pet hiljada kvadrata pod plastenicima i pet hiljada je krompir. Sada u maju smo postavili još pet plastenika, što je novih 1.000 kvadrata, a sve obrađujemo suprug, djever i ja – priča Amina Muhović.

Navodi kako su počeli od nule, sa dva drvena plastenika te da su vremenom širili proizvodnju. Braća Emir i Edin ranije su imali druge poslove kroz koje nisu mogli zaraditi dovoljno za život. I onda su odlučili pokrenuti vlastitu proizvodnju te su svoj posao registrovali kao poljoprivredni proizvođači.

– Niko nam ne vjeruje dok ne vidi koliko traje naš radni dan i ja kažem ‘od mraka do mraka’. Muž i djever ustaju oko pet, a ja oko šest ujutro i radimo do devet, deset sati uveče, dok god se vidi, a prema svjetlu se roba sortira i pakuje. Robu prodajemo u Goraždu najviše, a manji dio u Sarajevu – dodaje ona.

Ovi vrijedni ljudi postali su prepoznatljivi, a njihovi proizvodi veoma traženi.

– Nije bilo lako sve ovo postići jer danas proizvodimo desetine tona povrća raznih sorti – paprika, paradajz, krastavica, krompir, buranija, grah, patlidžan, mrkva, kupus, tikva i tikvice, a imamo i dosta voća, odnosno jabuka, tako da pravimo pekmez i druge prerađevine – ističe Amina uz napomenu da su samo prošle godine proizveli 18 tona krastavaca, paradajza i paprika.

– Sve kulture su zastupljene. U sezoni, od marta pa dalje, radi se od 18 do 20 sati. Nekog bi umorilo samo da otvori i zatvori ovoliko plastenika – dodaje.

Vremena za odmor nema, jer Muhovići imaju i krave i ovce.

-Radimo sve što moramo, na proljeće svi zajedno sijemo sitna sjemena, tu bude na hiljade sadnica, zatim čišćenje, oranje, frezanje, sadnja, pa đubrivo, mnogo je posla kad se baviš poljoprivredom, a svaki izgubljen sat moraš nadoknaditi. Problem je što u Goraždu nažalost nema pijace, ali nekako se snalazimo – ističe.

Navodi da podrške nisu imali izuzev podsticaja čija isplata konstantno kasni i njen iznos nije kakav bi trebao biti, na temelju zakona, ali to ove vrijednu porodicu ne obeshrabruje.

-Sve bi mnogo bolje bilo da nije korone, dosta zeleni nam je propalo, 80 posto proizvedene salate i luka. Sve je neizvjesno i ne možeš biti pametan u ovoj situaciji, ali mi ćemo raditi pa šta god Bog da jer mušterije su nam najvažnije i stalo nam je da su zadovolji. Mnogo je odricaja, truda i rada i ovo niko neće da radi. Daješ maksimum od sebe pa i više. Neki ne vjeruju koliko radimo, ali onda dođu na lice mjesta i uvjere se – poručuje Amina Muhović.