Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cathay Pacific

Posade avio kompanije provele ukupno 73 hiljade noći u karantinu tokom prošle godine

Cathay Pacific fena

Gradske vlasti navode da se prevoznik suočava s mogućim pravnim postupkom zbog širenja varijante koronavirusa omikron koja je započela tako što su dva člana posade prekršila pravila kućnog karantina i što je dovelo do pooštravanja mjera društvenog distanciranja

Avio kompanija Cathay Pacific saopćila je da su njene posade provele ukupno 73.000 noći u karantinu prošle godine, dok se ova kompanija bori da nastavi letjeti unatoč strogih kontrola Hong Konga kada je u pitanju pandemija koronavirusa, javlja AFP.

Gradske vlasti navode da se prevoznik suočava s mogućim pravnim postupkom zbog širenja varijante koronavirusa omikron koja je započela tako što su dva člana posade prekršila pravila kućnog karantina i što je dovelo do pooštravanja mjera društvenog distanciranja.

Vladina istraga koja je u toku je posljednji u nizu problema za Cathay Pacific, koji je pogođen pandemijom i koji se sada suočava i sa bijesom pilota i posada zbog striktnih kontrole u Hong Kongu.

Predsjedavajući upravnog odbora kompanije, Patrick Healy poslao je u utorak video poruku svom osoblju u kojem im se zahvaljuje na požrtvovanosti tokom mjera zbog kojih su često sedmicama bili odvojeni od porodica.

– Ono kroz šta ste prošli u protekle dvije godine je jednostavno neuporedivo sa bilo čim drugim. Sve ukupno, naše posade provele su preko 62.000 noći u karantinskim hotelima tokom 2021. godine, a više od 1.000 vas je provelo više od 11.000 noći u Penny's Bayu – rekao je on, misleći na karantinski kamp vlade Hong Konga.

Healy je naveo da ,,neznatna manjina prekršitelja pravila ne bi trebala zasjeniti doprinos Cathay Pacifica Hong Kongu i da vjeruje da su aranžmani posade aviokompanije u skladu s politikom vlade.

Slijedeći vodstvo Kine, Hong Kong održava strogu nultu strategiju u borbi protiv Covid-a zadržavajući nizak broj novih slučajeva, ali je u velikoj mjeri odsjekla ovo međunarodno finansijsko središte i od kopna i od ostatka svijeta u posljednje dvije godine.

Većina dolazaka trenutno se suočava sa najmanje 21 dan u karantinu, među najdužim periodima izolacije bilo gdje na svijetu.

Piloti i posade suočavaju se s manje strogim pravilima, ali i dalje moraju često provoditi vrijeme u hotelskom ili kućnom karantinu kada se vrate s putovanja.

Cathay Pacific također upravlja rutama tzv. ‘zatvorene petlje’ na kojima se pilot i posada dobrovoljno javljaju da provode sedmice samo vozeći se između svojih aviona i karantinskih hotela na aerodromu.

Brojka od 73.000 noćenja u karantinu, što je ekvivalent od 200 godina, otkriva stepen izolacije koju je trpjela posada ove aviokompanije.

Za razliku od drugih avio-prevoznika, Cathay Pacific nema domaće tržište na koje bi se mogao osloniti, a nedavno pooštravanje karantinskih pravila za avio posade natjeralo ga je da smanji broj teretnih letova, što je značajan udio u poslovanju kompanije.