Kanadska provincija Quebec

Vlasti odlučile uvesti zdravstveni porez stanovnicima koji nisu vakcinisani

Quebec fena

Quebec, koji je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om u Kanadi, trenutno se bori s porastom slučajeva

Kanadska provincija Quebec će naplaćivati zdravstveni porez stanovnicima koji nisu vakcinisani protiv COVID-19, javlja France 24.

Quebec, koji je zabilježio najveći broj smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om u Kanadi, trenutno se bori s porastom slučajeva.

Premijer je u utorak najavio da će Quebec biti prvi dio zemlje koji će finansijski kažnjavati nevakcinisane.

Samo oko 15 posto stanovnika Quebeca nije vakcinisano, ali oni čine oko polovinu svih bolničkih liječenja.

Prema saveznim podacima, nešto više od 84 posto stanovnika pokrajine Quebec primilo je barem jednu dozu vakcine do 1. januara ove godine.

Premijer Francois Legault rekao je na konferenciji za novinare da će ljudi koji nisu primili prvu dozu vakcine morati da plate “doprinos”.

– Naknada još nije odlučena, ali će biti značajna. Mislim da je sada to pitanje pravednosti za 90 posto stanovništva koje se na neki način žrtvovalo. Mislim da im dugujemo ovu vrstu mjere – rekao je Legault.

Prošle sedmice, vlasti u Quebecu su objavile da će za kupovinu u državnim prodavnicama kanabisa i pića biti potreban dokaz o vakcinaciji.

Uveden je i policijski sat, drugi u periodu pandemije, koji traje od 22:00 do 05:00 svakog dana.