Posao za mlade tuzlanske ljekare (VIDEO)

ljekari tz

U cilju nastavka realizacije projekta zapošljavanja ljekara koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona prije nekoliko dana objavio je javni poziv za zdravstvene ustanove s područja kantona za učestovanje u ovom projektu.

Trenutno 110 doktora medicine, koliko ih je na birou, čeka rezultate konkursa za zapošljavanje po kojem će neki od njih dobiti priliku za zaposlenje.

Vlada Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja TK u finansijskom planu za 2017. godinu osigurali su 350.000 KM za Program zapošljavanja mladih doktora medicine, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Taj program nastavak je projekta koji su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja realizovali u prošloj godini, kada je 45 ljekara dobilo prvi posao.

– Prije nekoliko dana Zavod zdravstvenog osiguranja raspisao je javni poziv i neke zdravstvene ustanove su se već javile na poziv. Ja se nadam da će mladi doktori brzo biti angažovani – rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Prioritet za zapošljavanje ove godine će imati ljekari koji nisu uspjeli prošle godine učestvovati u projektu, a zatim i ljekari koji su u međuvremenu završili studij medicine, ali nisu pronašli zaposlenje.

Hadžiefendić je naveo da se trebaju prijaviti svi nezaposleni, a da će ustanove spram potreba uzimati kadar koji im treba.

– Mi smo preporučili da to budu oni koji su duže na evidenciji – rekao je Hadžiefendić.

Istakao je da je projekt zapošljavanja mladih ljekara, koji provodi Vlada TK-a, jedinstven na području Federacije BiH.