Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada FBiH

Posao za mlade u FBiH četiri mjeseca nakon prijave na biro

zavod za zapošljavanje biro nezaposleni
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ilustracija

Garancija za mlade garantuje pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave na evidenciju nezaposlenih

Zastupnički dom Parlamenta FBiH sinoć je jednoglasno usvojio Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za sedmogodišnje strateško razdoblje, a do njenog konačnog usvajanja ostalo je još potvrđivanje na Domu naroda Parlamenta FBiH. Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić objasnio je šta sve pokriva Strategija i očekivana poboljšanja u oblasti zapošljavanja.

Federacija Bosne i Hercegovine suočava se kao i veći dio regije, s nepostojanjem kvalitetnih programskih politika zapošljavanja, kao i sve većim odlivom kvalitetne radne snage na međunarodna tržišta rada.

To je dugoročno gledajući problem, posebno ako se uzmu u obzir i negativni demografsko – populacioni trendovi, odnosno kako prognoziraju stručnjaci, očekivane promjene u strukturi stanovništva koje previđaju povećanje udjela stanovništva starije životne dobi za nekih 75 posto, a istovremeno, predviđa se da će broj radno sposobnog stanovništva biti prepolovljen.

15 posto ukupnog stanovništva u dobi iznad 65 godina

Uz povećanu emigraciju mladog, kvalificiranog stanovništva, gdje je prema izvještajima sektora civilnog društva, oko pet popsto ukupnog stanovništva napustilo zemlju u proteklih nekoliko godina i ubrzano starenje stanovništva.

S obzirom da je 15 posto ukupnog stanovništva u dobi iznad 65 godina, za cjelokupno društvo očekuju se dugoročne i dalekosežne posljedice.

Očekuje se povećanje omjera ovisnosti (djece i starijih osoba o radno sposobnoj populaciji), čime će se na radno sposobno stanovništvo staviti ekonomski teret pokrića troškova javnih usluga, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, uključujući i penzije.

Ovisno o ekonomskim faktorima, uprkos svemu, otvaraju se mogućnosti zapošljavanja, a kako bi se politike zapošljavanja usmjerile u pravom pravcu Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada i drugim partnerima pripremilo sedmogodišnju Strategiju zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Strategija zapošljavanja sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu analizirana je situacija na tržištu rada u Federaciji BiH, u drugom dijelu utvrđene su politike usmjerene na saniranje izazova u sferi zapošljavanja, dok su u posljednjem dijelu predstavljeni operativni aspekti koji se tiču implementacije politike zapošljavanja.

Strategija zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine (2023 – 2030) kroz četiri strateška cilja nastoji doprinijeti povećanju lične zapošljivosti, razvijanju i unaprjeđenju usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociji kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, osiguranju uključivanja na tržište rada teško zapošljivih kategorija kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada, te osnaživanju upravljanja tržištem rada i povećanju kapaciteta za provođenje politika.

Garancija za mlade kao potpuno novi model zapošljavanja mladih

Strategija, između ostalog, prepoznaje Garanciju za mlade kao potpuno novi model zapošljavanja mladih koji izlaze iz sistema obrazovanja i onih koji su ostali bez zaposlenja.

Garancija za mlade garantuje pronalazak posla u roku od četiri mjeseca od prijave na evidenciju nezaposlenih i kao takva je mehanizam kojim ćemo, nadam se, kaže ministar Delić, zaustaviti odlazak mladih iz ove zemlje.

– Mladi koji uđu u proces Garancije za mlade imaju jednu od četiri mogućnosti i to: zapošljavanje, kontinuirano osposobljavanje, praksu ili pripravnički staž. Pilotiranje Garancije za mlade već je počelo, a za pilot općine izabrali smo manje sredine, Visoko i Čitluk.

Nakon pilotiranja koje je osnovni uvjet za pripremu Plana implementacije Garancije za mlade, implementacija Garancije za mlade kao novog modela zapošljavanja proširit će se na sve sredine u Bosni i Hercegovini – izjavio je Delić.

Naglasio je i da je cilj Garancije za mlade smanjenje nezaposlenosti i neaktivnosti mladih.

– Njenim provođenjem, države članice i kandidatkinje za članstvo u EU obavezuju se da će osigurati da svi mladi dobiju kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja, učenje kroz rad ili stažiranje u roku od četiri mjeseca od ulaska u status nezaposlenosti ili napuštanja, odnosno završetka formalnog obrazovanja – dodao je ministar.

Kazao je i da Strategija zapošljavanja prepoznaje i ekonomiju brige koja je model kojim se na tržištu rada nastoji prepoznati neplaćene usluge koje uglavnom obavljaju žene koje prema dostupnim istraživanjima uzimaju veći udjel u procentu nezaposlenih, i to u kategoriji teže zapošljivih osoba.

Strategija zapošljavanja u FBiH

– Osim navedenog, moram dodati i Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih koji je također prepoznat u Strategiji, a upravo ovim zakonom nastojat ćemo napraviti reformu zavoda i službi za zapošljavanje i razdvajanje evidencija aktivnih od pasivnih tražilaca posla.

Sve zajedno trebalo bi u narednih sedam godina doprinijeti poboljšanju situacije na tržištu rada u Federaciji, a samim tim i u Bosni i Hercegovini – zaključio je ministar.

Strategija zapošljavanja u FBiH je bogata sadržajima i sveobuhvatno povezuje sve aktivnosti iz oblasti zapošljavanja pokrenute u Ministarstvu za mandatni period do 2026. godine, kao i ukupno strateško razdoblje, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.