Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gpbih

Čak 9.000 osoba pokušalo nezakonito preći granicu BiH

granična policija bih migranti
FOTO: GP BiH/Fena
Ilustracija

Značajan porast pokušaja nezakonitog prelaska državne granice

Pripadnici Granične policije BiH u posljednjih nekoliko mjeseci u nezakonitom prelasku i u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice otkrili su više od 9.000 osoba, što je za gotovo 30 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema državljanstvima, najviše zatečenih osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice su državljani Afganistana, Turske, Pakistana, Maroka, Sirije, Iraka, Bangladeša, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, odnosno u graničnom pojasu, a od samog početka migrantske krize najviše nezakonitih pokušaja ulazaka u BiH je u zoni odgovornosti Terenskog ureda (TU) Istok – Višegrad na području koje pokrivaju jedinice granične policije Zvornik, Višegrad i Hum – Foča.

Granična policija BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici

Specijalizirane jedinice Granične policije preraspoređene su u navedene jedinice radi obavljanja aktivnosti s ciljem sprječavanja nezakonitih prelazaka državne granice, presijecanja migrantskih ruta, te otkrivanja i procesuiranja osoba koje se bave krijumčarenjem migranata.

Pripadnici Granične policije BiH poduzimaju složene mjere i radnje uz primjenu svih raspoloživih materijalno-tehničkih sredstava u zaštiti državne granice te, uz pojačanje iz drugih jedinica GP-a i preraspodjelu policijskih službenika na dijelovima granice gdje je najveći migracijski pritisak, u zoni odgovornosti TU Istok – Višegrad ispomoć pripadnicima Granične policije pružaju i pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Državne agencije za istrage i zaštitu.

Granična policija BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na državnoj granici i, unatoč limitarnim kadrovskim kapacitetima, ulaže maksimalne napore, sukladno zakonu, s ciljem učinkovite zaštite državne granice i suzbijanja nezakonitih migracija, navodi se u priopćenju.