Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posao za oko sedam hiljada osoba u Federaciji

vlada fbih 1

Vlada FBiH je na 45. sjednici održanoj u petak u Sarajevu utvrdila te u proceduru Doma naroda uputila prijedlog Zakona o radu, u istom tekstu u kakvom ga je 31. jula prošle godine usvojio Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list.

Time je napravljen još jedan korak u provedbi presude Ustavnog suda Federacije BiH koji smatra kako je prilikom donošenja Zakona o radu u Domu naroda prekršen poslovnik ovoga doma jer, kako stoji u presudi, “nije bilo dovoljno vremena za podnošenje amandmana”.

Presuda Ustavnog suda donesena je u februaru ove godine nakon što je zahtjev za pokretanje upravnog spora tri mjeseca nakon donošenja Zakona o radu pokrenula grupa od 17 izaslanika u Domu naroda iz SDP-a, DF-a te Naše stranke čiji su članovi ujedno i predlagači četiriju usvojenih amandmana na Zakon o radu.

Prijave na konkurs

Očekuje se kako će se Zakon o radu naći na dnevnom redu sjednice Doma naroda uskoro.

Ponovnim utvrđivanjem Zakona o radu i njegovim slanjem u proceduru Doma naroda, Vlada FBiH ujedno je poštovala i zaključak Doma naroda donesen na ovotjednoj sjednici da se Zakon o radu ponovno uputi u proceduru donošenja u ovom domu. Izvješće o učincima uredbe Vlade Federacije BiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju “teške” 50 miliona KM podnio je Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta.

“U nepunih mjesec dana od raspisivanja javnog konkursa za projekte prvog zapošljavanja i samozapošljavanja, od 18. februara do 10. marta 2016. na njega se prijavilo 1486 poslodavaca koji su se prijavili za zapošljavanje 4063 osobe, dok za projekte samozapošljavanja u navedenom periodu imamo 1945 podnositelja zahtjeva”, objasnio je ministar Zukić.

Radna mjesta

Na prijedlog Jelke Milićević, dopredsjednice Vlade FBiH i ministrice finansija, pristigli zahtjevi razmatrat će se kontinuirano, kako pristižu, da bi uredba što prije postala operativna.

Očekuje se kako će uredbom Vlade FBiH o prvom zapošljavanju i samozapošljavanju posao dobiti oko sedam hiljada osoba. Vlada FBiH je na sjednici u petak donijela zaključak po kojem se za sredstva iz uredbe mogu prijaviti poslodavci u čijim se preduzećima nije smanjivao broj zaposlenih u posljednjih osam mjeseci, dok zainteresirani za projekte samozapošljavanja imaju obavezu djelatnost za koju su im odobrena sredstva zadržati u iduće dvije godine.

Konkurs za sredstva po osnovi Uredbe i dalje je otvoren, a dosad pokazano zanimanje ocijenjeno je odličnim. Na prijedlog Mate Jozića, federalnog ministra pravosuđa, Vlada FBiH razmatrala je izjašnjenje Udruge za poduzetništvo i posao “Link” iz Mostara na inicijativu za donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata koja predviđa pojeftinjenje i pojednostavljenje postupka registracije preduzeća, uz zaključak da će se sve inicijative koje idu u ovom smjeru podržati.