Udruženje poslodavaca FBiH

Poslodavci traže subvencioniranje plata zbog krize uzrokovane koronavirusom

Udruženje poslodavaca FBiH

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje vanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi

Udruženje poslodavaca FBiH najavilo je danas formiranje kriznog štaba poslodavaca i privrednih komora koji bi sarađivao s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva kako ne bi bile uvođene mjere koje bi imale direktne posljedice na privredu.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je na konferenciji za medije u Sarajevu da bi vlast trebala osnovati kompenzacioni fond kako bi budžetskim sredstvima bile sufinansirane plate i doprinosi radnicima.

– Također, Svjetska banka i MMF su ponudili određena sredstva za pomoć privredi – naveo je Smailbegović.

Dodao je da poslodavci traže i moratorij ili prolongiranje vraćanja kredita bankama, kako za kompanije tako i za radnike, do normalizacije stanja.

Smailbegović je naveo da bi ministarstva saobraćaja i trgovine trebala uspostaviti saradnju sa zemljama u regiji kako bi omogućili nesmetan protok roba u i izvan BiH.

– Podržavamo većinu mjera federalnog i kantonalnih kriznih štabova, iako za neke nismo sigurni da su potpuno opravdane, a sve kako bi zadržali radna mjesta i kako bi naši uposlenici što manje osjetili krizu – izjavio je Smailbegović.

Istakao je da su trenutno naši hoteli popunjeni sa najviše 10 posto kapaciteta, da prijevoznici imaju sve manje posla, a da situacija u Italiji otežava poslovanje tekstilne, metalske i autoindustrije.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić naglasio je da traže od nadležnih institucija proglašenje vanrednog stanja, jer bi tek tada mnogi od zahtjeva poslodavaca bili provodivi.

– Kompanije se suočavaju s nemogućnošću poslovanja zbog nastale situacije jer nisu u stanju da nabavljaju sirovine ili da isporučuju proizvode na ciljana tržišta – pojasnio je Jašarspahić.