Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UDRUŽENJE POSLODAVACA FBIH

Poslodavci u FBiH traže sprečavanje kolapsa

udruzenje-poslodavaca fbih

Privrednici u Federaciji BiH smatraju kako je krajnje vrijeme da vlasti reaguju i donesu program mjera za pomoć privredi koja je u velikim problemima zbog virusa korona

Na sastanku koji će sutra biti organizovan u Sarajevu, predstavnici industrijskih grana u Udruženju poslodavaca FBiH koje su u najvećoj mjeri pogođene ovom pandemijom će usaglasiti prijedloge i zahtjeve prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice.

„Želimo proaktivno djelovati i predložiti mjere koje će ublažiti posljedice pandemije koronavirusa i zastoja u privrednim djelatnostima. Ukoliko se pravovremeno ne reaguje, posljedice će osjetiti svi – privreda u prvom redu, ali i zaposleni, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprečavanju privrednog kolapsa“, kažu u UPFBiH.

Oni napominju kako kompanije u Bosni i Hercegovini već duži vremenski period osjećaju posljedice pandemije koje se ogledaju u nabavci robe i materijala, te da je situacija kulminirala u posljednjih 15 dana sa eskalacijom u regionu i Evropi.

Zbog toga dolazi do problema sa realizacijom dogovorenih poslova vezanih za izvoz proizvoda, jer je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednih nekoliko dana očekuje da to uradi i Hrvatska.

“Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 odsto. Otkazuju se realizacije ranije najavljenih i dogovorenih projekata”, navodi se u njihovom saopštenju.

Podsjećamo, privrednici u Republici Srpskoj traže od nadležnih na svim nivoima da što prije stupe u kontakt sa institucijama Hrvatske i Slovenije kako bi se omogućio nesmetan protok robe.

Komora RS traži od države odgodu plaćanja poreskih obaveza, a od banaka prolongiranje otplate rata kredita za oštećena preduzeća, što su neke zemlje u Evropi već učinile.