Biznis

privredna komora rs

Privrednici iz RS traže da se omogući slobodan protok roba preko Hrvatske

12/03/2020

Napominju da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi

Iz Privredne komore Republike Srpske (RS) uputili su danas inicijativu predsjedniku entitetske Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da hitno stupe u kontakt sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i definišu način i uslove pod kojim bi, uz stroge zdravstvene kontrole, prijevoz robe iz Italije u Republiku Srpsku, i u suprotnom smjeru, bio što prije omogućen.

Navode da globalni problem, prouzrokovan širenjem virusa korona, eskalirao u regionu i da je odlukom vlasti Hrvatske zabranjen ulazak osoba na teritoriju ove zemlje, koje su u prethodnih 14 dana boravile u Italiji, a time je onemogućen i prijevoz roba prvenstveno iz Italije u RS, ali i u suprotnom smjeru.

-Imajući u vidu da je Italija drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner RS, ova mjera Hrvatske u značajnoj mjeri ugrožava poslovanja cijele naše privrede i stvara dodatne troškove domaćim preduzećima – upozorili su iz Privredne komore RS.

Napominju da ovakvu vrstu zabrane do sada nije uvela nijedna druga zemlja u Evropi.

Takođe, predlažemo Vladi RS i Vijeću ministara BiH da formiraju “krizne štabove”, sastavljene od predstavnika nadležnih institucija, koji bi pratili uticaj ovog virusa na domaću privredu, informisali javnost, te sprovodili mjere u cilju ublažavanja posljedica, a privredi omogućili funkcionisanje uz primjenu maksimalnih mjera zaštite.

-Neophodno je i donošenje mjera kojima bi preduzećima iz RS, koja trpe štete zbog širenja virusa korona, bila omogućena odgoda plaćanja obaveza prema državi, ali i kredita prema poslovnim bankama, kao i druge mjere koje bi pomogle preduzećima da prevaziđu novonastalu štetu – naveli su iz entitetske Privredne komore.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.