Poslodavci zidare i varioce rezervišu u školama

zidari333

Koliko su neki zanati traženi pokazuje podatak da poslodavci učenicima koji obavljaju praksu kod njih nude zagarantovano radno mjesto, pa tako već u školama rezervišu na primjer zidare i varioce.

Nakon završene trogodišnje škole, posao je mnogima zagarantovan, kažu u srednjim strukovnim školama.
Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banjoj Luci, kaže da su oni koji završe zanat rezervisani još u toku prakse kako bi odmah nakon školovanja počeli raditi.

“Recimo, iz prošle generacije učenika zidara svi su se zaposlili”, kazao je Bajić.

Dijana Šobot, direktorica Mašinske škole u Prijedoru, rekla je za “Nezavisne” da imaju izuzetno dobru saradnju s poslodavcima kada su u pitanju praksa i obuka, ali i kasnije zaposlenje.

“Mašinski tehničari imali su nedavno priliku da prisustvuju besplatnoj obuci za programski jezik ‘Solidworks’ u jednoj mašinskoj firmi. Oni su po završetku obrazovanja dobili posao. Predložili smo sedam učenika i svi su prihvatili obuku, a oni odaberu najbolje učenike koji tamo kasnije ostaju da rade”, rekla je Šobotova.

Pored toga, kako ističe, imaju dobru saradnju s “Bosnamontažom”, gdje učenici trećeg stepena, zanimanja varilac, obavljaju stručnu nastavu i ostaju raditi po završetku, odnosno dobiju radno mjesto.
“Metalna industrija Prijedor isto tako prima učenike na praksu za zanimanje varilac, traže i bravare, ali djeca ne žele da se obrazuju za bravare tako da to ne upisujemo”, rekla je Šobotova i dodala da je posao zagarantovan učenicima trećeg stepena.

Imaju, kaže, dobru saradnju i s firmom “Klaster drvo” Prijedor.

“Dio vježbi iz stručnih predmeta uz pratnju profesora realizovan je u tom preduzeću, koje se bavi proizvodnjom namještaja, a značajan broj učenika je dobio posao”, navela je Šobotova.

Vesna Bogičević, direktorica SŠC “Milutin Milanković” u Milićima, kaže da imaju odličnu saradnju s Rudnikom Boksit Milići, koji traže različite profile, ali najviše radnike u oblasti šumarstva i obrade drveta.

“Stolari tu dominiraju, pa ove godine imamo jedno odjeljenje upisanih stolara. Vidim da se razvija ta svijest kod ljudi i da su svi prepoznali da treba na neki način obrazovanje da usmjerimo tako da mladi ostaju u svojoj opštini”, rekla je Bogičevićeva.
Dodala je da imaju odličnu saradnju s još niz privrednih subjekata te da će u tom smjeru i dalje razvijati obrazovanje u svojoj školi.

Jedan učenik koji se školuje za mašinskog tehničara kaže da se za to odlučio upravo jer se raspitao i saznao da brzo može da nađe radno mjesto.

“Najvažnije je da ne budem dugo na birou jer mi u porodici samo otac radi. Ipak dosta mojih prijatelja bježi od zanata, svi bi na fakultete ili nešto što se ne radi u fabrikama”, rekao je on.