Posrnula i moćna Deutsche Bank: 15.000 ljudi ostaje bez posla

DeutscheBank

Deutsche Bank je objavila kako je u trećem kvartalu ostvarila gubitak od 6 milijardi eura, a gubitak je nastao kao posljedica visokih kapitalnih zahtjeva regulatora, te restrukturiranja imovine.

Zbog gubitka planiraju otpustiti 9.000 svojih uposlenika, i 6.000 spoljnih saradnika, te se povući iz 10 zemalja te time smanjiti troškove za 3,8 milijarde eura, javlja AFP. Neće više poslovati u zemljama poput Meksika, Norveške i Novog Zelanda, a osim što će do kraja godine otpustiti 9.000 ljudi, do 2018. godine planiraju smanjiti broj zaposlenih za 26.000.

deutsche bank

Najavili su kako će više od 7 milijardi eura potrošiti na umanjenje vrijednosti imovine te druge troškove, a što će utjecati na rezultate poslovanja.

Iz banke su objavili kako je ukupni prihod u trećem kvartalu iznosio 7,3 milijarde eura što je za 7 posto manje nego godinu prije, piše The Wall Street Journal.

Deutsche Bank planira, naime, prodati svoje udjele u Postbanku što će značiti da više neće biti zastupljeni na određenim tržištima.

Novi izvršni direktor John Cryan i uprava banke u srijedu navečer donijeli su nove finansijske ciljeve s obzirom na to da se pokušavaju odmaknuti od brojnih finansijskih i regulatornih grešaka, te se uhvatiti u koštac s novim regulatornim pravilima.

Cryan je rekao kako su rezultati trećeg kvartala izrazito poražavajući, ali da su ih očekivali.