Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podignuta optužnica protiv direktora BHMAC-a

tuzilastvo-bih

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Dušana Gavrana, direktora BHMAC-a, zbog koruptivnog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave.

Tereti se da je u avgustu 2009. godine kao direktor Centra za uklanjanje mina u BiH prekoračio granice svojih službenih ovlaštenja na način da je odobrio plan operacije deminiranja za određenu kompaniju, pri čemu je znao da je dokument krivotvoren, te je uzeo i prisvojio kovertu s novcem u iznosu od 2.000 KM i time stekao protivpravnu imovinsku korist.

Prema navodima optužnice, on je u maju 2012. godine, određenoj humanitarnoj organizaciji izdao akt kojim je priznao iskustvo organizacije u operacijama čišćenja u svrhu učešća na tenderima za humanitarno deminiranje u BiH, unoseći u dokument neistinit podatak o realizovanim projektima u Republici Srbiji, pri čemu je znao da organizacija ni kao izvođač ni kao podizvođač nije nikada učestvovala u operacijama čišćenja mina u Srbiji, čime je kao službena osoba u institucijama BiH optuženi u službenu ispravu unio neistinit podatak.

Također, tereti se da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo krivotvorenje službene isprave.

Optužnica će biti proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.