Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Biznis

Postignut sporazum sa sindikatom pilota o prekidu štrajkova u Lufthansi

15/03/2017

Njemačka nacionalna aviokompanija Lufthansa u srijedu je postigla preliminarni sporazum o ugovoru o radu sa svojim pilotima koji bi smanjio penzione obaveze i zabranio štrajkove do 2022.

Neuspjeli pregovori Lufthanse sa sindikatom kabinskog osoblja Vereinigung doveli su do nekoliko skupih štrajkova koji su prekinuli stotine letova.

Čelnica odjela za radne odnose Lufthanse Bettina Volkens u srijedu je nazvala sporazum “prekretnicom” koja će dovesti do okončanja spora.

Sindikat je saopćio da će sporazum zaštititi radna mjesta pilota u Lufthansi i njenoj niskobudžetnoj aviokompaniji Germanwings, istovremeno garantirajući smanjenje troškova kompaniji. Lufthansa je saopćila da će odustati od planova da nabavi osoblje za 40 aviona mimo sporazuma o radu i obavezala se da će upravljati određenim brojem aviona kako bi ponudila pilotima priliku da se obučavaju za kapetansku dužnost.

Dvije strane saopćile su da detalji sporazuma tek trebaju da se razrade, prenosi AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.