Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Postoji interes za uspostavom avio linije London – Sarajevo

sarajevski aerodrom

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić susreo se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Edwardom Fergusonom.

Na sastanku se razgovaralo o dvije teme. Prva je bila uspostava redovne avio linije između Londona i Sarajeva, jer je zaključeno da postoji interes za ponovnom uspostavom letova na ovoj ruti.

Osim Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ministar je predložio, a ambasador prihvatio da se ispitaju mogućnosti za saradnju i sa Međunarodnim aerodromom Tuzla i Međunarodnim aerodromom Mostar.

– Ministarstvo na čijem sam čelu planira pružiti svu neophodnu podršku kako bi se otvorio zračni prostor i prevazišle administrativne barijere, interes nije upitan, a sva tri aerodroma u narednom periodu očekuju infrastrukturna ulaganja koja će ih osposobiti za otvaranje novih linja i pružanje što boljih usluga – rekao je ministar Lasić.

Druga tema sastanka bila je transportna strategija, dokument koji je potrebno izraditi u okviru radne grupe koju će predvoditi Ministarstvo transporta i komunikacija BiH a u koju će biti pozvani predstavnici ministarstava oba entiteta, Brčko Distrikta BiH, te javnih poduzeća cesta, autocesta, željeznica i drugih vidova prometa.

Lasić je naglasio da je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija prepoznalo važnost ovog projekta i da će dati svoj puni doprinos u tom procesu.

Također je ambasadora upoznao sa planiranom dinamikom izgradnje Koridora 5-C i mogućnostima za saradnju kroz model javno privatnog partnerstva ili koncesiju kao najprihvatljiviji model za finansiranje, a koja će sigurno biti interesantna velikim poduzećima za koje se vjeruje da će u izgradnju uključiti i domaće podizvođače.

Lasić je iskazao zahvalnost ambasadoru na podršci koju Vlada Ujedinjenog Kraljevstva pruža Bosni i Hercegovini i njenim građanima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.