Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UIOBiH

Posustaje izvoz gljiva iz BiH, poznat razlog

gljive
Ilustracija: Unsplash

Iako je BiH godinama unazad bilježila rast izvoza gljiva, ove godine situacija je drugačija

Tokom tri mjeseca ove godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je gljiva u vrijednosti od 234.611 KM, dok je prošle godine u prva tri mjeseca izvezeno 421.219 KM, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, te se iz njih primijeti pad izvoza u vrijednosti od 186.608 KM, pišu Nezavisne novine.

Naime, kako su rekli, zemlje u koje smo izvozili za prva tri mjeseca ove godine su Italija, Slovenija i Srbija.

“Tokom tri mjeseca ove godine uvezeno je gljiva u vrijednosti od 52.986 KM, dok je lani u istom periodu uvezeno gljiva u vrijednosti 88.455KM. Vodeće zemlje uvoza ove godine bile su Hrvatska, Srbija i Italija”, kazali su iz UIO BiH.

Ističu da je tokom cijele prošle godine BiH uvezla gljiva u vrijednosti od 360.413 KM, dok je izvezla šumske kraljice u vrijednosti većoj od sedam miliona maraka.

Iako je BiH godinama unazad bilježila rast izvoza gljiva, ove godine situacija je drugačija, te kako kaže Marko Mijatović, predstavnik Grupacije poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Republike Srpske, više je razloga zbog čega se bilježi pad izvoza.

“Jedan od razloga je to što su u prethodnim godinama naši kupci napunili skladišta našim gljivama. Drugi razlog zbog čega naručuju manje količine je zbog krize koja je prisutna u svijetu, a nikako zbog cijena koje su skoro pa iste kao i ranijih godina”, kazao je Mijatović, koji je ujedno i direktor firme “Smrčak” Zvornik.

Kako je pojasnio, kupci koji su ranije kupovali bh. gljive sada uzimaju robu nižeg kvaliteta, ali i nižih cijena.

“Što se tiče naše firme, mi izvozimo samonikle gljive, a to su vrganj, lisičarka, smrčak i crna truba”, kazao je Mijatović i istakao da najviše izvoze u Njemačku, Francusku i Švajcarsku.

Mujdin Tokić, predsjednik Grupacije proizvođača micelija, komposta i uzgoja gljiva Tuzlanskog kantona, istakao je za “Nezavisne novine” da se u prva tri mjeseca ove godine bilježi pad izvoza jer, kako kaže, iz BiH se najviše izvoze šumske gljive.

“Prošle godine je bilo manje šumskih gljiva zbog klimatskih uslova koji su bili jako loši i nikako nisu pogodovali uzgoju gljiva”, kazao je Tokić.

Dodao je da se uglavnom iz BiH izvozi sušena gljiva, tako da ju je, kako kaže Tokić, bilo u malim količinama.

“Nadamo se da će se u narednim mjesecima popraviti situacija što se tiče izvoza, te da će biti približno stanje kao i ranijih godina”, kazao je Tokić.

Naveo je da se s tržišta BiH gljive najviše izvoze u zemlje regiona, Srbiju, Sjevernu Makedoniju i manje količine u Hrvatsku.

“Neke količine, najčešće šitaki gljiva, izvoze se u zemlje EU”, rekao je Tokić.

Pojasnio je da je BiH bogata gljivama te da imamo geografske i klimatske uslove za proizvodnju, a pored toga i tradiciju, odnosno naviku bavljenja gljivama.

“Takozvano gljivarenje je prisutno u našem narodu, imamo praksu da ubiremo te plodove i da vodimo računa o tome”, kazao je Tokić.