Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM za 18 pčelarskih udruženja u BiH

Сарајево – Спољнотрговинска комора

U Sarajevu je danas potpisan ugovor o dodjeli 1,6 miliona KM bespovratnih sredstava za 18 pčelarskih udruženja u BiH u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (Farma dva), koga finansiraju USAID i Ambasada Švedske u BiH.

Direktor sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović rekla je novinarima da je cilj ovog značajnog projekta povećanje svijesti o potrebi diverzifikacije proizvoda u pojedinim sektorima, pa tako i u sektoru pčelarstva.

“Spoljnotrgovinska razmjena meda je nepovoljna za BiH, ali su evidentirani određeni pozitivni pomaci. Za prvih 10 mjeseci ove godine, za razliku od prošle godine, ostvarili smo povećanje izvoza od 48 odsto”, navela je Lalovićeva i dodala da je prosječna izvozna cijena iznosila 15 KM.

Ona smatra da bi pčelari u BiH trebalo da imaju veću izvoznu paletu pčelinjih proizvoda.

“Pokrivenost uvoza izvozom, kada je med u pitanju, iznosi svega oko 12 odsto, i to je ono što bi trebalo da popravimo u BiH”, poručila je Lalovićeva.

Šef Ekonomskog odjeljenja USAID-a u BiH Endrju Bigel istakao je da je ovaj projekat plod dugogodišnje saradnje USAID-a i Spoljnotrgovinske komore BiH, čiji su ciljevi poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača u BiH, proširenje poslovanja, povećanje produktivnosti i veći asortiman proizvoda.

Predstavnik “Krajinameda” iz Banjaluke Branislav Popović, jedan od potpisnika ugovora, naglasio je da će posebna pažnja biti posvećena mladim pčelarima, te da će za njih 20 biti organizovana obuka i dobiće ukupno 200 košnica sa rojevima pčela.

Predstavnica “Bimeda” iz Tuzle Amira Muharemagić navela je da ovo udruženje želi da od malih napravi velike proizvođače meda, da proširi paletu proizvoda od meda i promoviše savjesno pčelarstvo.

Prema statističkim podacima iz prošle godine, u BiH je iz 410.000 košnica proizvedeno 3.148 tona meda, a broj pčelara iznosio je između 6.500 i 9.800.

Na poziv za prijavu za bespovratna novčana sredstva za poboljšanje konkurentnosti u sektoru pčelarstva, koji je proljetos raspisao USAID, prijavilo se 56 organizacija iz svih dijelova BiH, od kojih je njih 18 dobilo bespovratna novčana sredstva.

Projekat Farma dva uložio je 750.000 KM, a aplikanti 850.000 KM.

Dodijeljeni grantovi omogućiće korisnicima nabavku punilica za med, mašina za pravljenje košnica, nabavku raznih pčelarskih sredstava, kao i nabavku 2.534 košnice.

Podržani su i projekti u vezi sa organskim pčelarenjem, uvođenjem mladih u proizvodnju, registraciju geografske oznake porijekla meda na međunarodnom tržištu i slično.