Potpisan ugovor o prijenosu dva miliona KM Aerodromu Bihać

GradBihac31052017

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić potpisao je s direktorom Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Elvedinom Sedićem ugovor o prijenosu sredstava kapitalnog transfera za JP Aerodrom Bihać.

Ugovorom su osigurana sredstva u iznosu od dva miliona KM, a prema riječima gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, dodijeljena sredstva konačno su potvrda da ovaj dio Bosne i Hercegovine nije zaboravljen, zahvalivši pri tom Vladi FBiH i ministru Šemsudinu Dediću koji je s ministrom Denisom Lasićem pomogao pri osiguravanju sredstava za aerodrom u Bihaću, saopćeno je iz kabineta gradonačelnika Bihaća.

Kako je istaknuto tokom potpisivanja ugovora, obezbijeđena sredstva u iznosu od dva miliona KM, bit će utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM), izmještanje postojećih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta, dozvola i licenci (200.000 KM).

Kako je istakao ministar Lasić, navedena sredstva su namjenski prikupljena od putničke takse koja se naplaćuje isključivo za razvoj avioinfrastrukture u FBiH. On je naglasio da je jedan od prioriteta resornog ministarstva ulaganje u avioinfrastrukturu u FBiH s ciljem poboljšanja usluga prometa putnika, odnosno kako bi aerodromi u FBiH bili još konkurentniji aerodromima u okruženju i regiji.

Direktor JP Aerodrom Bihać Elvedin Sedić naglasio je da su osigurana sredstva u iznosu od dva miliona KM značajan korak u smjeru podizanja privredne i turističke aktivnosti u USK-a, budući da ulaganje u prometnu infrastrukturu uvijek prati i poboljšanje kvalitete poslovnog okruženja.

– Napravili smo prvi korak i sada valja zasukati rukave i iskoristiti doznačena sredstva za onu namjenu kako je i navedeno u ugovoru i istinski se nadam da smo otvorili priču u pozitivnom smjeru i da ćemo kroz model koji bude najprihvatljiviji i najisplatviji, izgraditi aerodrom u Bihaću – kazao je Sedić.