Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za borbu protv koronavirsa

Potpisan ugovor o zajmu u vrijednosti 33,1 milion eura

bevanda (1)

Uslovi su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa šefom Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuelom Salinasom ugovor o zajmu, čime je odobreno 33,1 milion eura pomoći BiH za prevenciju virusa korona.

“Novac je namijenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i biće na njih i alociran tako što Federaciji BiH /FBiH/ pripada 60 odsto, a Republici Srpskoj 40 odsto. Uslovi su povoljni jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda”, naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Implementatori projekta u FBiH, kojoj pripada 19.859.900 eura, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, a Republici Srpskoj pripada 13.240.100 eura i projekt realizuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija i trezora.

Bevanda je zahvalio predstavnicima Svjetske banke za razumijevanje i brzo reagovanje da bi bila obezbijeđena sredstva u borbi protiv virusa korona u BiH.

On očekuje da novac bude iskorišten svrsishodno i u skladu sa uslovima zajma.

Bevanda je naglasio značaj ovakvih projekata u momentima kada se cijeli svijet susreće sa teškim posljedicama pandemije i to ne samo zdravstvenim, nego socijalnim i ekonomskim.

Cilj ovog projekta je prevencija, otkrivanje i odgovor na prijetnju koju nameće pandemija kovid-19, te jačanje pripravnosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

Ugovor je potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete u sprečavanju virusa kovid-1