Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpuni krah “Croatia Airlinesa”

croatiaairlines

Piloti “Croatia Airlinesa” upozoravaju da se ova kompanija gasi i urušava, dok “Air Serbia” postaje lider u regionu, a slovenačka “Adria” sve više jača.

Sindikat pilota uputio je pismo premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću u kome ga upozorava na nebrigu vlasti prema “Croatia Airlines”.

Posljednjih godina, ovu kompaniju napustila je trećina pilota i mehaničara, a desetine onih koji još rade javljaju se na razne konkurse, pa će i oni ubrzo otići.

“Neće imati ko da leti i održava avione. Ovo je rezultat nebrige svih vlasti za nacionalnu avio-kompaniju”, navode iz Sindikata.

Sindikat ocjenjuje da glavni konkurenti “Croatia Airlinesa” sve više napreduju.

“Air Serbia”, iako do nedavno potpuno inferiorna, već 2014. godine ne samo da je prestigla “Croatia Airlines” po broju putnika, robe, linija, letova i flote, već je postala lider u regionu, a od Beograda napravila čvorište koje ima dvostruko više linija za presjedanje od Zagreba.

Srbijanski avio-prevoznik će ovog ljeta imati više od 30 sedmičnih letova na četiri linije u Hrvatskoj.

Ove godine, počinje isporuka deset novih “Airbusova” za “Air Serbiu”, a najavljeno je otvaranje linije za Toronto, uz već postojeću za New York.

Francuski gigant “Vinci” preuzima beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, što će biti ogroman udarac za putnički avio-saobraćaj Hrvatske, navode hrvatski piloti.

“Croatia Airlines” ubrzano prodaje imovinu kako bi zatvorila finansijsku konstrukciju, a za otvaranje novih linija iznajmljuje skupe španske avione i posade, umjesto da zapošljava one iz Hrvatske, prenose hrvatski portali.