Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Loš standard

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu skoro 2.000 KM

potrosacka korpa

Ekonomisti kažu da je ovo najjasniji primjer lošeg standarda i života građana koji od prosječne plate ne mogu sebi da priušte ni pola potrošačke korpe

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu, koju je Savez samostalnih sindikata izračunao za mjesec maj, iznosi gotovo dvije hiljade maraka, dok je prosječna plata u Federaciji Bosne i Hercegovine 947 maraka, piše BHRT.

Ekonomisti kažu da je ovo najjasniji primjer lošeg standarda i života građana koji od prosječne plate ne mogu sebi da priušte ni pola potrošačke korpe. Građani tvrde da su na rubu egzistencije.

Prilikom izrade potrošačke korpe sindikalci su u obzir uzeli samo osnovne životne namirnice. Kako bi sebi priuštila ono nephodno, jedna četveročlana porodica na mjesečnom nivou mora izdvojiti gotovo dvije hiljade maraka.

“Ovo je potrošačka korpa u kojoj nema nikakvih luksuznih artikala, ovo je stvarno minimum minimuma osnova jedne porodice, na rez-podaci do kojih mi dolazimo samo iz mjeseca u mjesec samo pokazuju tragičnu situaciju u kojoj mi živimo”, kaže Lejla Čaušević iz Saveza samostalnih sindikata.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovini teško može zaraditi iznos potrošačke korpe, kažu iz Udruge potrošača.

Ekonomisti smatraju da ove podatke treba uzeti sa rezervom jer se radi o prosječnoj plaći u Federaciji. Međutim najveći broj građana Bosne i Hercegovine u realnom sektoru radi za mnogo manje novca, ali se prosjek popravlja astronomskim platama, administracije.

“S jedne strane značajan dio radnika u javnom saektoru i prima platu koja je jednaka ili viša od prosječne plate od 900 i nešto radnika a sa druge strane veliki broj radnika živi na minimalcu i krpi kraj sa krajem”, navodi ekonomist Admir Čavalić.

Kako se standard građana Bosne i Hercegovine iz godine u godinu smanuje, najbolje oslikava činjenica da je razlika između potrošačke korpe i prosječne plaće 2010. godine iznosila je 908 maraka, a danas više od 1050 maraka.