Direktorica "Mi99"

Povećana potražnja mlijeka i mliječnih proizvoda, najvažnije domaće tržište

Indira Omeragic

“Mi99” je, kako nam je kazala direktorica ove kompanije, na vrijeme poduzela sve potrebne mjere kada se govori o krizi uzrokovanoj koronavirusom

Situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa već se uveliko osjeti i u Bosni i Hercegovini, a na posebnom udaru su brojne grane privrede.

Među osnovne životne namirnice spadaju mlijeko i mliječni proizvodi. Za sada je situacija na tršištu stabilna, brojni maloprodajni lanci i dalje redovno vrše isporuke krajnjim kupcima, ali da je potražnja povećana, a samim tim i proizvodnja, potvrdila nam je direktorica jedne od vodećih mliječnih industrija u BiH, gradačačkog “Mi99”, Indira Omeragić.

“Možemo potvrditi da imamo povećanu potražnju za našim proizvodima, prvenstveno od strane tržišta koja još uvijek nisu toliko obuhvaćena koronavirusom, kao što je Crna Gora. Međutim, nama je u ovom trenutku najbitnije da domaće tržište bude podmireno sa našim proizvodima, pa ćemo se tek onda koncentrisati na izvoz”, govori Omeragić za Fokus.ba.

Gradačačka “Mliječna industrija 99”, nema problem sa uvozom i zatvaranjem granica, obzirom da su skoro u potpunosti bazirani na domaće tržište.

“Što se tiče zaliha sirovina i repromaterijala, toga imamo dovoljno za nesmetanu proizvodnju u narednih par mjeseci, tako da ne bi trebalo biti problema kada govorimo o proizvodnji i potražnji. Većinu sirovina, odnosno skoro nekih 90% je domaće porijeklo”, kaže Omeragić.

“Mi99” je, kako nam je kazala direktorica ove kompanije, na vrijeme poduzela sve potrebne mjere kada se govori o krizi uzrokovanoj koronavirusom.

“Naša proizvodnja je specifična i ne možemo dopustiti da nam sirovina stoji na granici 24 sata obzirom da se radi o kvarljivoj robi. Srećom da smo mi kreirali sirovinsku bazu od domaćih farmera, tako da nam u velikoj mjeri problem sa uvozom ne utiče na proizvodnju. Jedini problem može predstavljati repromaterijal koji uvozimo iz Evrope, ali u ovom trenutku većinu potrebne ambalaže imamo na stanju. Mi smo poduzeli adekvatne mjere samim početkom krize uzrokovane koronavirusom, tako da smo naručili repromaterijala u količinama potrebnim za nesmetano poslovanje barem godinu dana. Vjerujemo da će i taj dodatni repromaterijal doći u naredna dva mjeseca, tako da što se tiče proizvodnje i plasmana na tržište, naši kupci ne moraju uopće brinuti jer će se disturibucija prema marketima odvijati nesmetano”, govori direktorica “Mi99”.

Povodom nastale situacije, Omeragić je istakla bitnost domaće proizvodnje, što se osjeti upravo u ovakvim situacijama.

“Vidite u svemu ovome koliko je bitno podržavati domaću proizvodnju i proizvođače. Svi susjedi su nam u jednom momentu zatvorili granice tako da određene vrste robe ne mogu doći u Bosnu i Hercegovinu. Ova kriza nam može biti najbolji pokazatelj koliko moramo biti obzirni prema domaćoj proizvodnji i ovo nam je pokazatelj koliko nam je bitno da sami sebe gradimo”, kazala je Indira Omeragić, direktorica “Mliječne industrije 99”, za Fokus.ba.