Biznis

Alitalia

Poznata avio-kompanija obavila posljednji let nakon 74 godine postojanja

15/10/2021
Foto: Ilustracija

Alitalia je osnovana 1947. godine i desetljećima je bila povezana s talijanskim ekonomskim usponom nakon Drugog svjetskog rata

Poglavlje u historiji talijanske avijacije zatvoreno je u četvrtak navečer kada je posljednji let avio kompanije Alitalia sletio u Rim.

Let AZ01586 sletio je u glavni grad zračne luke Rim-Fiumicino u 23:23 nakon što je poletio sa Sardinije, prenosi dpa.

Avion je sa 180 putnika bio gotovo pun, izvijestila je novinska agencija ANSA. Sinoćnjim poslednjim letom talijanski avioprijevoznik je prestao postojati nakon 74 godine.

Alitalia je osnovana 1947. godine i desetljećima je bila povezana s talijanskim ekonomskim usponom nakon Drugog svjetskog rata.

Novi državni avio prijevoznik Italia Trasporto Aereo (ITA) polijeće danas, i za njega se smatra da je nasljednik Alitalie.

Od 2002. godine Alitalia nije ostvarila godišnju dobit, a više pokušaja da se kompanija oporavi nije uspjelo, uključujući napore da se pronađu privatni investitori. Vođeni su razgovori i s aviokompanijama Delta i Lufthansa.

Talijanska avio kompanija je privatizovana 2008. godine, ali i nakon toga je i trebala ogromnu državnu pomoć da bi 2017. godine bankrotirala.

ITA će početi s radom sa 52 aviona i ove godine će biti zaposleno do 2.950 ljudi, u odnosu na 10.000 koliko je zapošljavala Alitalia.

U početku će nuditi 45 destinacija i 61 rutu, uključujući Frankfurt, Pariz, London, New York i Buenos Aires.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.