SHOWbuzz

robert durst

Proslavio ga dokumentarac HBO-a: Američki milijarder osuđen na doživotni zatvor

15/10/2021
Foto: Screenshot/HBO

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO "The Jinx"

Bogati američki naslednik Robert Durst, proslavljen po dokumentarcu na televiziji HBO, osuđen je sinoć na doživotni zatvor u sudu u Los Angelesu bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, zbog ubistva najbolje prijateljice.

Multimilioner (78) proglašen je krivim u septembru za ubistvo prijateljice Susan Berman u njenoj kući u Beverly Hillsu 2000. godine, da bi je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Kathie dvije decenije ranije.

“Taj zločin je ubistvo svjedoka”, rekao je sudija Mark Windham prije nego što je izrekao kaznu.

“Ta okolnost je u ogromnoj mjeri otežala taj strašni i uznemirujući zločin”, dodao je sudija.

Sudija je odbacio zahtjev odbrane za novo suđenje ocijenivši da ima dovoljno dokaza i to zastrašujućih o njegovoj krivici.

Sud je saslušao i sina žrtve. Rođaci Susan Berman molili su ga pred sudom da kaže gdje se nalazi tijelo njegove supruge Kathie. Tokom suđenja Robert Durst koji se izjasnio da nije kriv, skoro nepomično je sjedio u svojim kolicima.

Tužioci smatraju da je Susan Berman pomogla Robertu Durstu da prikrije svoju ulogu u ubistvu supruge Kathie i da je Durst ubio Berman da bi je spriječio da odgovara njujorškim policajcima koji su ispitivali nestanak njegove supruge 1982. godine.

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO “The Jinx”.

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Dursta, ubistva susjeda koga je kasnije raskomadao i bacio u more. On je oslobođen krivice za taj zločin zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu “The Jinx” izgledalo je kao da je Durst nehotice priznao krivicu, kada je sebi u bradu mumljao dok je bio u toaletu a bežični mikrofon mu nije bio isključen: “Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.