Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Bugarske u Sarajevu: Političari trebaju učiti od menadžera

aa_picture_20150703_5768441_web

Regionalni evropski žiri za izbor najboljih menadžera i kompanija, Evropsko udruženje menadžera i časopis “Euromanager” danas su u Sarajevu proglasili najmenadžere i kompanije jugoistočne i srednje Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Bugarske Rosen Plevneliev izabran je za ličnost godine regiona jugoistočne i srednje Evrope.

Nakon što mu je uručena Zlatna plaketa za ličnost godine u regionu, Plevneliev je kazao kako je ova nagrada velika čast za njega i za zemlju iz koje dolazi.

“Ovo je velika čast za mene i bugarski narod. Bugarski narod podržava saradnju i zajedništvo. Bugarski narod zna da se mir i prosperitet ne mogu steći preko noći. To možemo postići sami mi napornim radom. Mi zajedno oblikujemo Balkan putem mira i prosperiteta”, rekao je bugarski predsjednik.

Ova visoka nagrada Plevnelievu je dodijeljena zbog njegovog posebnog angažovanja na saradnji i povezivanju država i naroda i širenju prijateljskih odnosa i razumijevanja u regionu jugoistočne i srednje Evrope, ali i šire.

Plevneliev je u obraćanju upozorio na to da u regionu, ali i u svijetu postoje brojni problemi i izazovi.

“Živimo u turbulentnim vremenima u kojima su izazovi vrlo ozbiljni. Ne možemo sebi priuštiti da čekamo u mjestu i da probleme ostavimo novim generacijama. Trebamo da učimo iz kriza i da se suočimo sa izazovima. Vjerujemo i u evropske vrijednosti i želimo da granice na Balkanu ne predstavljaju prepreke za saradnju. Saradnja među susjedima je moćan instrument, posebno na Balkanu. Mi smo svi ujedinjeni u evropskoj budućnosti. U periodu od 20 godina Balkan je postao pozitivan primjer. Sve što smo ujedinjeniji, više investicija će dolaziti u region. Trebamo podstaći procese izgradnje povjerenja i jačanje naših odnosa. Ne trebamo da stojimo u prošlosti, a jedini način da zajedno napredujemo je da jačamo pomirenje i saradnju. Zato, dajte da budemo pozitivan primjer svijetu”, rekao je bugarski lider.

Istakao je da bi politički predstavnici mnogo toga mogli da nauče od menadžera kako bi svoj posao obavljali odgovornije i uspješnije.

“Političari bi trebali da uče od menadžera. Trebali bi da nauče da je novac samo sredstvo kojim se nešto postiže. Političari trebaju shvatiti da se javni novac ne treba rasipati nego investirati. Političari trebaju naučiti od menadžera šta znači raditi časno i pošteno”, kazao je Plevneliev.

Za prestižnu nagradu nominovano je oko 900 uspješnih menadžera iz 15 zemalja jugoistočne i srednje Evrope, a priznanje je dobilo njih tridesetak iz različitih oblasti biznisa, te jedan broj ljudi koji nisu direktno u biznisu, ali imaju značajan uticaj na stvaranje ambijenta za biznis.

Ceremoniji dodjele nagrada u Sarajevu je prisustvovalo oko 300 menadžera iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i 14 zemalja Evrope, kao i veći broj političkih i javnih radnika, predstavnika aktuelnih vlasti i komora.