Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida spremni za ukop (FOTO)

BiH

tabuti srebrenica (2)

Prvih 90 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji će ove godine biti ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, na 20. godišnjicu srebreničkog genocida 11. jula, dopremljeno je na Odjel patologije Javnog komunalnog preduzeća Gradska groblja Visoko, a u toku dana očekuje se dopremanje i preostalih 46 tabuta, javlja Anadolu Agency.

Poredani jedan do drugoga, tabuti sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana, ostat će na Odjelu patologije u Visokom sve do 9. jula, kad će u jutranjim satima krenuti u konvoju ka Potočarima, gdje će 11. jula biti klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop, i upriličena komemoracija povodom godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Ubijene kompletne generacije

Saradnik za organizaciju poslova u preduzeću Gradska groblja Visoko Sabahudin Ćosović kazao je da je 90 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava srebreničkog genocida dopremljeno iz Tuzle u Visoko, a da će u toku dana doći i preostalih 46.

“Tokom današnjeg dana treba se dopremiti još 46 opremljenih tijela za ukop 11. jula ove godine. Sve potrebne pripreme za ukop, kada je u pitanju iskopavanje mezara, opremanje tijela i sve ostale tehničke pripreme, su pri kraju”, istakao je Ćosović.

Kroz Odjel patologije do danas je prošlo više od 6.000 tijela žrtava genocida u Srebrenici. Na Odjelu, kako kaže Ćosović, nalazi se oko 550 neidentifikovanih posmrtnih ostataka žrtava iz različitih dijelova BiH, ne samo sa područja Podrinja.

“Što se nas tiče, broj od 136 žrtava koje su identificirane i spremne za dženazu u Potočarima ove godine je konačan. Mi više nemamo zakazanih identifikacija”, kazala je glasnogovornica Instituta za nestale BiH Lejla Čengić dodavši da će se izaći u susret ukoliko se u međuvremenu neka od porodica odluči za ukop.

Prema njenim riječima, najstarija žrtva koja će ove godine biti sahranjena u Potočarima je Jusuf Smajlović, koji je ubijen sa 75 godina, a koji će biti ukopan zajedno sa sinom i unukom. Ove godine će biti ukopan i Ismet Mehmedović sa svoja tri sina: Fikretom, Rifetom i Salihom.

“U ovoj porodici je ubijena kompletna generacija. Najmlađe žrtve su 16-godišnjaci, njih osam. Ubijeni su i oni i njihovi očevi. U nekim slučajevima očevi su ukopani ranije i ove godine će se 16-godišnjaci ukopati pored svojih očeva, a u određenom broju slučajeva se ove godine ukopavaju zajedno”, kazala je Ćengić.

Ove godine će biti ukopano 18 maloljetnika

Među žrtvama je i tridesetjednogodišnjak Saša Hidić od majke Leposlave i oca Ćamila.

“Posljednja žrtva koja je identificirana i spremna za ukop je Saša Hidić i porodica se izjasnila da želi ukopati posmrtne ostatke u Potočarima”, dodala je Čengić.

Ove godine će u Potočarima 11. jula biti sahranjeno 18 maloljetnika među 136 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

U Memorijalnom centru Potočari od 2003. do prošle godine ukopano je 6.166 žrtava genocida u Srebrenici, kao i 75 osoba koje nisu žrtve genocida, ali za koje su porodice željele da budu ukopane pored svojih očeva, braće, djedova.

U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je izvršila tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, trenutno optuženog pred Haškim tribunalom za genocid i ratne zločine, 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi.